Cadeau voor Coucke?

Cadeau voor Coucke?

Grote verrassing deze week. Marc Coucke koopt Anderlecht. Een cadeau? Of een kat in een zak?

Het nieuws viel als een bom in de sportwereld: Marc Coucke koopt Anderlecht. Vraag is of dit zakelijk een goede deal is. Wat er vooraf allemaal besproken is, zal niemand echt te weten komen. Dat is klassiek bij overnames. Achter de schermen gaan koper en verkoper in dure salons onderhandelen. Pas als de deal rond is, wordt de pers erbij gehaald. Dit was bij de Anderlecht-deal niet anders.

Van een ding ben ik wel zeker. De financiële cijfers zijn ook een belangrijk deel van de bespreking geweest. Marc Coucke mag dan wel een jolige figuur lijken, hij is ook een zakenman. Begin deze maand publiceerde Anderlecht haar nieuwste jaarrekening. Want net zoals elke bvba en nv in België moet Anderlecht zijn balans publiceren. Wil je weten waar je balansen vindt en hoe je ze vlug screent dan is mijn gratis e-book ’17 Tips om een balans te lezen’ een uitstekende gids. Met het e-book in de hand kan je de balans van Anderlecht of eender welk ander bedrijf doorgronden. Het volledige document van Anderlecht vind je hier. Geen zin in 46 bladzijden? Dan toon ik je hieronder graag enkele zeer opvallende cijfers!

 

Schulden: 81 miljoen euro

Op pagina 6 van het Franstalige document vinden we ‘dettes’, de schulden. Anderlecht heeft schulden voor een bedrag van 81,3 miljoen. Dit bedrag op zich zegt niet veel. Je moet het vergelijken met andere getallen. Eerste vraag is hoe de schulden er vorig jaar uitzagen. Hieronder zie je dat de schulden vorig jaar 40,5 miljoen euro bedroegen. De schulden zijn dus meer dan verdubbeld.

Anderlecht schulden

 

Schulden korte termijn: 59,8 miljoen euro

Een balans vertelt je niet enkel wat de totale schuld is. Je vindt ook de schulden op korte termijn. Dit zijn de schulden die het bedrijf binnen een jaar moet terugbetalen. Hieronder zien we een bedrag van 59,8 miljoen euro. Van de totale schuld van 81,3 miljoen euro moet 59,8 miljoen euro binnen het jaar betaald worden. Merk ook op dat het bedrag vorig jaar 21,8 miljoen euro was. De korte termijn schulden gingen dus bijna maal drie!

And Dettes CT

 

Solvabiliteit van 15%

In balansanalyse gaan we ook de solvabiliteit berekenen. Tip 12 van het e-book hieronder vertelt hoe je dit doet. Als je onderstaande formule op Anderlecht toepast, dan kom je op 15%. Vorig jaar was dit nog 25%. Hier vind je de pagina met de Anderlecht-getallen nodig om de solvabiliteit te berekenen. Tip 12 zegt dat een bank graag een solvabiliteit van minstens 20% ziet wanneer je een lening wil. Met een solvabiliteit van 15% zal je bij een bankier dus niet makkelijk centen krijgen.

Solvabiliteit

Over de schulden zal Coucke ongetwijfeld een hartig woordje gepraat hebben. Onoverkomelijk is dit niet. Want waarschijnlijk zal Marc Coucke wel een centje bijsteken moesten er betalingsproblemen komen.

Een andere essentiële vraag bij elke overname is: hoe verdient dit bedrijf geld? Daarvoor gaan we naar de resultatenrekening. Tip 13 tot en met 16 van het e-book vertellen hoe je dit document screent.

 

Hoe zit dat bij Anderlecht?

Twee bronnen van inkomsten: spelen en spelers

Op de resultatenrekening hieronder vinden we bij de ‘ventes et prestations’ of ‘bedrijfsopbrengsten’ een bedrag van 104,5 miljoen. Voor de meeste bedrijven is de omzet of verkoop het belangrijkste deel van de opbrengsten. Die vinden we bij code 70. In dit geval gaat het om 43,8 miljoen euro. Dit zijn de inkomsten die voortvloeien uit de competitie: stadioninkomsten, promotiemateriaal,… Dit bedrag kan erg schommelen. Alles hangt af van het feit of het team Europees kan spelen of niet. Bij voetbalploegen vind je ook een groot bedrag bij ‘Autres produits d’exploitation’ of ‘Overige bedrijfsopbrengsten’. Dit zijn de opbrengsten van de verkoop van spelers. Hieronder zie je een bedrag van 60,6 miljoen. Er werd dus meer verdiend aan de verkoop van spelers dan aan het spelen van voetbal. Ook vorig jaar was dat zo.

Anderl BO

 

Winst van 350.000 euro

De opbrengsten stegen van 85,6 miljoen naar 104,5 miljoen zag je hierboven. Maar werd er ook meer verdiend? Met andere woorden: wat blijft er van de opbrengsten over na alle kosten? De winst bedroeg 350.504 euro, niet echt een florissant bedrag, zeker als je vergelijkt met de 936.000 euro van vorig jaar.

Anderl Benef

Gelukkig is een bedrijf meer dan cijfers. Ik begin mijn trainingen altijd met te zeggen dat een bedrijf een combinatie is van cijfers en mensen. Je moet een goed zicht hebben op de mensen. Een ondernemer moet zijn personeel, zijn aandeelhouders, zijn klanten, zijn leveranciers,… goed kennen. Maar te veel ondernemers laten het beheer van hun cijfers volledig aan derden over. Op zich is er niets fout aan delegeren. Maar een echte ondernemer moet zijn cijfers door en door begrijpen. Want elke beslissing die hij neemt, beïnvloedt niet alleen de mensen maar ook de cijfers. Iets zegt me dat Marc Coucke zowel zijn mensen als zijn cijfers 100% kent.

BOEB – De balans in één oogopslag

Meteen zien hoe jouw en andere Belgische nv’s of bv’s ervoor staan? BOEB Online of ‘Balans op Een Blad’ vat die tientallen pagina’s samen op één handige A4 – nooit meer cijferhoofdpijn!

Cadeau voor Coucke?