Barcelona zonder Messi?
Barcelona moet verder zonder Messi. Personeelskosten en voetbal, geen makkelijke match!
Op zondag 8 augustus 2021 eindigden niet enkel de Olympische Spelen in Tokyo. Op dezelfde dag gaf Lionel Messi een emotionele persconferentie om zijn vertrek bij Barcelona toe te lichten. Eerder had Barcelona al laten weten dat ‘de personeelskosten 110% van de opbrengsten bedragen’. Je hoeft geen business school gevolgd te hebben om te weten dat dit onhoudbaar is. Hoe zit dat in België? Ik dook in de balansen van Anderlecht en Brugge…
BOEB!
Wie bij mij training volgt, weet dat ik werk met de BOEB of Balans Op Een Blad, een online tool die we ontwikkelden om de belangrijkste getallen van de balansen en resultatenrekeningen (die worden neergelegd bij de Nationale Bank van België) op 1 blad samen te brengen. De BOEB is het basisdocument waarop de MOEB gebaseerd is.
Even opfrissen wat een balans en resultatenrekening is en hoe ze aan elkaar hangen? In deze mini-training van 4 minuten leg ik het uit met een eenvoudig voorbeeld.
MOEB!
MOEB staat voor Marge Op Een Blad. De basis is de resultatenrekening. De MOEB bekijkt de winstmarge van een bedrijf op verschillende niveaus: brutomarge, ebitda, ebit,…
Laten we de MOEB van Anderlecht erbij nemen:
De loonkosten vinden we bij de rode pijl. In boekjaar 2020 besteedde Anderlecht iets meer dan 58 miljoen euro aan personeelskosten. Enige nuancering is hier nodig. Het kan zijn dat niet alle voetballers of het ondersteunend personeel ingeschreven staan in het personeelsregister. Ik kan me voorstellen dat, zeker de duurdere voetballers, een managementvennootschap hebben en hun factuur sturen naar Anderlecht voor bewezen diensten. In dat geval zit de kost niet bij de ‘lonen’ maar bij de ‘diensten’ (zie op de MOEB boven de lonen). De post diensten bevat heel wat werkingskosten zoals energie, huur, leasing, onderaannemingen, reclame,…
Laten we Brugge erbij nemen:
De loonkosten bedroegen hier 46.3 miljoen euro.
Brugge beter dan Anderlecht!
Is Brugge beter dan Anderlecht? Wat voetbal betreft, kan ik hier weinig over zeggen. Maar de financiële prestatie van Brugge is een pak beter dan die van Anderlecht.
Daarvoor kijken we allereerst naar de ‘bottom line’ onderaan bovenstaande documenten. Bij Brugge zien we een winst van bijna 24.5 miljoen euro voor boekjaar 2020. Ook belangrijk, we zien de winst mooi stijgen tussen 2018 en 2020.
Anderlecht is een ander paar mouwen. De bottom line kleurt bloedrood. Boekjaar 2020 sluit af met een verlies van bijna 36.5 miljoen euro. Wanneer we vergelijken met vorige jaren zien we dat de situatie steeds erger wordt.
MOEB in %
De MOEB wordt nog interessanter wanneer je ze voorstelt in functie van de bedrijfsopbrengsten. Bedrijfsopbrengsten staan voor de meeste bedrijven gelijk aan de verkoop. Ook voor voetbal is dit zo. Alleen verkoopt een voetbalploeg 2 dingen: het spel en de spelers. Het voetbalspel brengt geld op via sponsoring, Champion’s League etc. Maar wanneer een speler wordt verkocht, komt dit ook bij de bedrijfsopbrengsten.
We nemen Anderlecht er weer bij:
De rode pijl spreekt voor zich: per 100 euro verkocht in 2020 ging er iets meer dan 65 euro naar het betalen van lonen.
EBITDA-marge
Belangrijk is ook de EBITDA-marge (= EBITDA/Bedrijfsopbrengsten): die is bij Anderlecht negatief (zie hieronder)! EBITDA is een tussentotaal in de resultatenrekening dat bekijkt hoeveel er overblijft van de bedrijfsopbrengsten na de kosten van goederen, grondstoffen, diensten en lonen. Wanneer je op de MOEB doorklikt, krijg je onderstaand treurig nieuws. Na deze kosten toont Anderlecht (per 100 euro bedrijfsopbrengsten in 2020) een tekort van 9 euro! Ook hier zie je een vrije val vergeleken met de vorige jaren.
Beter nieuws bij Club Brugge!
Onderstaande MOEB in % spreekt voor zich. Brugge zit in veel betere financiële papieren dan Anderlecht. Alle winstmarges zijn beter dan die van Anderlecht. Laten we als voorbeeld de EBITDA-marge weer bekijken: per 100 euro verkoop was er 41.6 euro over na de kosten van goederen, diensten en lonen (Club Brugge – boekjaar 2020). Merk ook de mooie stijging van de EBITDA-marge:
- EBITDA-marge boekjaar 2018: 23.4%
- EBITDA-marge boekjaar 2019: 36.2%
- EBITDA-marge boekjaar 2020: 41.6%
Ook de nettowinstmarge onderaan is positief en toont een positieve evolutie:
- Nettowinstmarge boekjaar 2018: 0.1%
- Nettowinstmarge boekjaar 2019: 8%
- Nettowinstmarge boekjaar 2020: 17.8%:
- Hoe lees je dit? In boekjaar 2020 was van elke 100 euro verkoop 17.8 euro over na alle kosten. Hierboven las je bij Anderlecht een negatieve marge onderaan van -40.9%. Dus, per 100 euro verkoop in boekjaar 2020 was er bij Anderlecht een tekort van 40.9 euro.
Wil je graag het volledige BOEB-rapport van Brugge en Anderlecht, klik hieronder:
BOEB – De balans in één oogopslag
Meteen zien hoe jouw en andere Belgische nv’s of bv’s ervoor staan? BOEB Online of ‘Balans op Een Blad’ vat die tientallen pagina’s samen op één handige A4 – nooit meer cijferhoofdpijn!