Viva Barça!
Barça voetbalde zich deze week de geschiedenis in met een monsterzege van 6-1 op PSG. Hebben ze ook monstergoede financiële cijfers? Tja…
FC Barcelona, Barça voor de vrienden, won vorige woensdag met 6-1 van PSG. In alle eerlijkheid… ik heb de match niet gezien. Wat ik wel gezien heb, zijn de financiële cijfers van Barça. Die zijn misschien iets minder historisch.
Waar vind je de financiële informatie van een voetbalclub als FC Barcelona? Gewoon op hun website. Als je zoekt op ‘annual report’ dan krijg je een rapport van 203 bladzijden. De eerste 191 pagina’s staan vol stoere foto’s. Enkel de allerlaatste pagina’s vertellen iets over hun financiën. Waarschijnlijk ben ik de enige die dit leest.
Barça is een bedrijf als een ander dat graag winst wil maken. Onderstaande tabel geeft je de info:
Deze cijfers zijn een samenvatting van de resultatenrekening, een document dat vertelt hoe je jaarlijks aan winst of verlies komt.
De kolommen:
- De rode kolom geeft de cijfers van het jaar 15/16. Barça eindigt zijn boekjaar op 30 juni. Een boekjaar hoeft dus niet samen te vallen met een kalenderjaar. Voor een voetbalploeg lijkt het me heel logisch het boekjaar te enten op het voetbalseizoen.
- De tweede kolom cijfers (in het blauw) is het budget voor 15/16. Wat werd er verwacht?
- De rechtse kolom vertelt wat er vorig seizoen aan financiële prestaties werd geleverd.
De inkomsten bedroegen 679 miljoen euro. Niet mis! Blijkbaar is dit een record in de geschiedenis van de club. Details vind je op de grafiek hieronder.
Waar zit de grote kost? Dat kan je raden. Je zal maar de lonen van mannen als Messi en Neymar moeten betalen. Het jaarrapport vertelt dat de salarissen van de voetballers 66% uitmaken van de inkomsten. Zo kom je op een loonkost van 448 miljoen, enkel voor voetballers. Dan moet ook nog het management, de technische, sportieve en ondersteunende staf betaald worden.
Nettowinstmarge = Profit After Tax/Revenue = 29/679 = 0,042 = 4,2%
Wat zegt dit? Op elke 100 euro aan inkomsten werd in het seizoen 15/16 een bedrag van 4,2 euro verdiend. Niet slecht, maar ook niet echt fantastisch. In een eerdere blog berekende ik de winstmarges van Facebook, een heel ander verhaal.
Voetballers zijn dure vogels. Ik heb echt de verkeerde stiel gekozen.
Meer weten?
Nog graag een voetbalblog? Misschien vind je deze over Real Madrid ook leuk.
Vera Smets houdt ervan financiële cijfers in mensentaal uit te leggen. €njoy!
Gratis webinar - Balanslezen voor beginners
In 45 minuten en met veel fun grip krijgen op je bedrijfscijfers? Ik zorg ervoor in dit gratis webinar. Ideaal voor ondernemers en niet-financiële managers.