fbpx

Slechte voorbeelden zijn erg nuttig. Omdat je er veel van kan leren!

In deze blog geef ik een voorbeeld van een balans die er niet goed uitziet. Hoewel het hier gaat over publieke informatie die online en gratis beschikbaar is, toch heb ik de balans anoniem gemaakt. Mijn bedoeling is enkel dat jullie leren uit dit slechte voorbeeld, niet om bedrijven of personen zwart te maken. Het gaat om dit document van 2 bladzijden. Als je het opent, zie je enkele pijlen bij getallen staan die ik hieronder bespreek.   

Actief = Passief

Wie regelmatig mijn blogs leest, weet dat ik graag begin bij het begin.

Een balans is een document dat 2 dingen vertelt:

  • Passief: waar komt het geld vandaan?
  • Actief: waar gaat het geld naartoe?
  • Altijd geldt: Actief = Passief
Niet helemaal duidelijk? Bekijk dan dit filmpje van 1 minuut dat je vindt op mijn website.   
In het voorbeeld vind je onderaan pagina 1 en 2 (bij de groene pijlen) dezelfde getallen: actief = passief:
 
Actief
Passief
 
Lees je een balans dan moet je altijd op zoek naar deze gelijkheid. Niet dat je hier een fout gaat vinden, want balansen waar het niet klopt, kunnen niet gepubliceerd worden.
Maar het helpt je om het document te snappen. Soms telt een balans 20 bladzijden, soms maar 1 blad. De eerste stap om de structuur van het document te begrijpen, is het vinden van de gelijkheid tussen actief en passief.
Wereldwijd

De basislogica van de balans is wereldwijd dezelfde. Wil je dit oefenen, dan kan je op mijn website meer blogs vinden. In de rubriek 'Geld-ige Getallen' vind je vele voorbeelden zoals de balans van Tesla, Starbucks, Real Madrid,...

Grote verliezen!

Heb je weinig tijd om een balans te lezen? Ga dan onmiddellijk naar het passief en ga op zoek naar de winsten of... verliezen. In het voorbeeld zie je dit bij de rode pijl.

Verlies

Hier zou normaal een positief getal moeten staan. Een gezond bedrijf is voor een stuk gefinancierd door winst. Want dit betekent dat je zaak in het verleden winst heeft gemaakt en dat je een stuk van de winst hebt gebruikt om je bedrijf te financieren. Dat is degelijk zakendoen. Hier zien we een bedrijf dat nog nooit winst maakte. Integendeel, er werden verliezen opgebouwd voor meer dan 11 miljoen euro. Bovendien stellen we vast dat de tendens steeds negatiever wordt. Vorig boekjaar waren de gecumuleerde verliezen lager. De put wordt dus steeds groter... 

Hoe overleven met bergen verlies?

En nu denk je: hoe kan een bedrijf overleven met zoveel verlies? Goeie vraag!! Het antwoord is simpel. Een verlieslatende onderneming kan enkel overleven als ze gesteund wordt. In dit geval vinden we de redding bij de blauwe pijl.

Kapitaal

Dit bedrijf heeft een kapitaal van 14.000.000 euro. Kapitaal staat voor het geld dat werd geïnvesteerd door de aandeelhouders. De term kapitaal wordt vaak fout begrepen. Deze blog uit de rubriek 'Waarde-volle woorden' vertelt je er meer over.

Moraal van dit verhaal: dit bedrijf kan overleven omdat de aandeelhouder veel geld in de zaak heeft gestoken. Vele bedrijven, vooral KMO's, hebben deze luxe niet. De zaakvoerder is vaak de enige aandeelhouder en die heeft zelden dit soort sommen geld om in de zaak te pompen.

Verlies = slecht??

De verliezen die je vindt op het passief zijn niet altijd slecht nieuws. Misschien gaat het om een starter die enkele jaren nodig heeft om een product te ontwikkelen. Zolang je niet verkoopt, kan je geen winst maken. De eerste jaren zie je dus enkel verliezen. Geen probleem... zolang er cash is! Een rijke aandeelhouder of een gulle bank is hier dan de oplossing.

In de wereld van de KMO zijn er ook veel boekhouders die hun klanten aanraden om geen winst te maken, want dan betaal je geen of weinig belastingen. Daardoor vind je ook geen winsten op het passief. Op korte termijn is dit geen probleem. Maar als je wil gaan lenen bij de bank of als je ooit je bedrijf wil verkopen, dan is het beter dat er hier een positief getal staat.

Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je geen winsten op het passief vindt. Belangrijke les voor elke ondernemer is: zorg dat niet enkel je boekhouder je balans begrijpt. De balans, de resultatenrekening en de cash flow statement zijn 3 documenten die elke ondernemer moet begrijpen. Anders neem je beslissingen op los zand. En dat kan je veel geld kosten... 


Meer weten?

Deze zomer geef ik nog 4x het gratis webinar 'Balanslezen voor beginners'. Meer info vind je hier

vera smets

Vera Smets houdt ervan financiële cijfers in mensentaal uit te leggen. €njoy!

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!