Flanders Classics in euro

Flanders Classics in euro

De Ronde Van Vlaanderen kleurt Italiaans. Benieuwd welke prijzen de balans van Flanders Classics wint? Let’s have a look!

Marta Bastianelli wint de Ronde Van Vlaanderen bij de vrouwen, Alberto Bettiol doet hetzelfde bij de mannen. De Ronde kleurt duidelijk Italiaans dit jaar. Dit is trouwens de week van Flanders Classics, want na de Ronde volgt de Scheldeprijs waar ik als Schotenaar altijd erg naar uitkijk. Beide wedstrijden zijn (samen met 4 andere Vlaamse klassiekers) eigendom van Flanders Classics, het bedrijf van Wouter Vandenhaute. Benieuwd naar de balans? Ik ook!

BOEB!

Dit is de balans van Flanders Classics. Geen zin in 19 pagina’s? No problem. Ik ontwikkelde een tool die de mooie naam BOEB kreeg. BOEB staat voor Balans Op Een Blad. De belangrijkste getallen van de jaarrekening worden samengebracht op 1 A4’tje.

Dit is de BOEB van Flanders Classics. Onder de BOEB vind je commentaar bij de 6 getallen die bij de pijlen staan. 

BOEB FC

1. Geen verkoop

We beginnen de BOEB rechts bovenaan bij de resultatenrekening. Bij de verkoop staat er… niets. Flanders Classics is een bedrijf dat de balans neerlegt volgens het ‘verkorte schema’. Het verkorte schema geldt voor middelgrote bedrijven. Zij moeten de verkoop of omzet niet vermelden. In tip 5 en 6 van het gratis e-book ’17 Tips om een balans te lezen’, vind je meer informatie over de verschillende schema’s. 

Ook al vinden we het bedrag van de omzet niet, een beetje opzoekwerk leert dat vooral de VIP arrangementen die Flanders Classics aanbiedt, een mooie bron van inkomsten zijn. Eerlijk is eerlijk, ik mocht ooit een VIP-beleving meemaken bij de Scheldeprijs en ik kan zeggen dat alles tiptop in orde was. Als het goed is, moet een mens het ook zeggen. Alles was tot in de puntjes georganiseerd!

2. EBIT

Mis je veel informatie als je de omzet van een bedrijf niet kent? Neen, want verkopen is een ding, geld verdienen is iets anders. Veel belangrijker dan de verkoop is de EBIT of Earnings Before Interest & Taxes. Op de BOEB noem ik het de motor. Waarom? De EBIT of bedrijfswinst zegt hoeveel van je verkoop overblijft na je werkingskosten. Is je core business rendabel, dat is wat de EBIT je vertelt. 

Wat zien we bij Flanders Classics? Eerst even zeggen dat alle getallen in euro zijn (en niet in duizenden euro), zoals je bovenaan de BOEB kan lezen.

EBIT

De EBIT bedroeg 363.762 euro, verre van slecht. Op de BOEB vind je bij de belangrijkste getallen ook de cijfers van het vorige boekjaar, ze staan cursief gedrukt. Hier lezen we dat de EBIT vorig jaar 131.895 euro bedroeg. De EBIT is bijna verdrievoudigd, dat zie je niet dikwijls. 

Heb jij je eigen bedrijf, dan hoop ik dat je de omzet en de EBIT van je bedrijf kent. En vooral de getallen die ertussen liggen. Wat bedoel ik? Neem ook de werkingskosten goed onder de loep. Welke kosten zijn er? En kunnen we het beter doen? Maak elk kwartaal deze oefening. Zo krijg je de financiële cijfers van je bedrijf in de vingers en ga je meer gefundeerde beslissingen nemen waardoor je bedrijf sterker wordt. Het volgen van een Finance is fun-training kan je hier zeker helpen!

3. Winst

De EBIT is de motor maar deze indicator houdt geen rekening met intresten en belastingen. Onderaan de resultatenrekening zien we na intresten en belastingen een winst van 227.289 euro. Ook hier zijn we een verdrievoudiging tegenover vorig jaar. Opnieuw chapeau, Wouter! 

rvv div

Helemaal onderaan zien we dat de aandeelhouders zich geen dividend hebben uitgekeerd. Dit betekent dat alle winst in het bedrijf is gebleven. Dat brengt ons naar een heel belangrijk getal op de balans.

4. Intern Eigen Vermogen

Nu heb je even je rekenmachine nodig.

rvv iev

We vinden op de balans een intern eigen vermogen van 545.942 euro. Vorig jaar bedroeg dit 318.653 euro. Bereken even het verschil. Juist ja, het verschil bedraagt 227.289 euro, wat we daarnet bij de winst zagen.

Wat betekent dit? 

We zijn op de balans, een document dat 2 dingen vertelt:

  • Op het passief: waar komt het geld vandaan?
  • Op het actief: waar ging het geld naartoe?

Dit tekenfilmpje van 1 minuut geeft een voorbeeld.

Het intern eigen vermogen vinden we op het passief. Flanders Classics liet niet enkel de winst van vorig jaar in het bedrijf. Ook in het verleden werd winst in het bedrijf gelaten wat betekent dat Flanders Classics voor 545.942 door winst uit het verleden wordt gefinancierd. Anders gezegd, voor meer dan een half miljoen euro wordt het bedrijf gefinancierd door zichzelf. Mooi!

5. Vorderingen

We springen even naar het actief. Het grootste getal vinden we bij de vorderingen. Op 30 september 2018 stond er een bedrag van 2.370.148 euro open bij de klanten.

 rvv vord

Dit pijnpunt vinden we op vele balansen. Wanneer ik in een training vertel dat het actief vertelt waar het geld van een bedrijf naartoe is gegaan, dan denken de deelnemers aan investeringen zoals gebouwen en machines. Bij vele bedrijven echter zit het meeste geld vast bij de klanten! In dit geval ben je een bankier. Want je bent je klanten aan het financieren. Je bent zelfs een domme bankier, want je vraagt geen intresten!

Is dit een probleem? Niet noodzakelijk. Werk je voor grote bedrijven dan staan daar meestal lange betaaltermijnen tegenover. Punt is dat je als bedrijfsleider je actief goed moet kennen. En dat je de grote getallen in vraag moet stellen.

6. Leveranciersschulden

Nummer 5. brengt ons naadloos naar nummer 6. Want hier zien we hoe Flanders Classics het probleem van de vorderingen voor een groot deel oplost. Als je gratis leningen moet geven aan je klanten, waarom vraag je dan geen gratis leningen aan je leveranciers? We zien bij Flanders Classics op 30 september 2018 een leveranciersschuld van 1.553.069 euro. 

rvv lev

Belangrijk detail, bij de getallen 5. en 6. heb ik telkens de datum vermeld. Waarom? De posten vorderingen en leveranciers staan op de balans. En de balans is een momentopname. Als een grote klant bv. net voor het afsluiten van het boekjaar betaalt, dan heeft dit grote impact op de post vorderingen.  

” rel=”noopener”>gratis online training over de BOEB van Tomorrowland, een bedrijf met fabelachtige cijfers! In 5 video’s (totale kijktijd ongeveer een kwartier) ga je veel leren!

Je balans begrijpen én verbeteren?

Je balans is het fundament van je bedrijf. Leer ’m lezen en begrijpen met deze 17 gratis tips. Op naar slimme financiële beslissingen!

Flanders Classics in euro