Ik wil de grootste hebben!

Ik wil de grootste hebben!

Wie heeft de grootste winstmarge? Google of Apple? En wat betekent het begrip ‘winstmarge’?

Normale mensen lezen graag een krant of een tijdschrift. Mijn favoriete lectuur? Balansen van bedrijven! Beroepsmisvorming volgens mijn huisgenoten. Pure fun volgens mij ;-)! Het mooie van mijn verslaving is dat balansen meestal gratis en online te vinden zijn. Wat wil een mens nog meer.
Ik dook voor jullie in de balansen van Google en Apple. Beide jaarverslagen zijn ongeveer 100 pagina’s lang en bevatten tientallen tabellen. Don’t worry, ik ga je niet overvallen met tonnen cijfers. We gaan ons focusen op de belangrijkste getallen.

 

Resultatenrekening = P&L

Hieronder vind je de resultatenrekening – ook vaak P&L of Profit & Loss – genoemd:

 

Google

Google PL

 

Apple

Apple PL

 

Verkoop – Bedrijfswinst – Nettowinst

  • Bij de rode pijlen vind je de verkoop. Google haalde een omzet van bijna 75 miljard dollar. Apple verkocht meer dan 233 miljard dollar.
  • Bij de groene pijlen vind je de bedrijfswinst. Dit getal geeft weer hoeveel verdiend werd op de verkoop na aftrek van de werkingskosten. Bij Google blijft een kleine 20 miljard dollar over. Bij Apple zien we 71 miljard. Nog steeds megagetallen. Bedrijfswinst wordt ook weleens EBIT genoemd. EBIT staat voor Earnings Before Interest & Taxes. Hierover schreef ik eerder een blog.
  • De zwarte pijlen geven aan wat de nettowinst is. Dit is de winst die overblijft na alle kosten, waaronder ook belastingen. Bij Google vinden we ‘iets meer’ dan 16 miljard dollar, Apple heeft een nettowinst van een ‘dikke’ 53 miljard dollar ;-).

 

Winstmarges

Wie kan zich bij dit soort giga-getallen nog iets voorstellen? Ik niet. Het wordt veel interessanter als we de winstmarges gaan berekenen. Om dat te kunnen doen, gaan we eerst de getallen vermeld bij de pijlen in een tabel zetten:
Google tabel

 

Daarna gaan we procenten berekenen:

  • EBIT-marge = Bedrijfswinst/Verkoop
  • Nettowinstmarge = Nettowinst/Verkoop
Dit geeft volgend resultaat:

Google tabel marge

 

So what??

Allemaal goed en wel, zeg je nu, maar wat zeggen deze percentages? In mensentaal komt het hierop neer:

  • Per 100 dollar verkoop heeft Google 26 dollar verdiend na aftrek van alle werkingskosten. Na aftrek van alle kosten (zoals belastingen) was er nog 22 dollar over.
  • Per 100 dollar verkoop heeft Apple 30 dollar verdiend na aftrek van alle werkingskosten. Na aftrek van alle kosten (zoals belastingen) blijft nog 23 dollar over.
  • Dit zijn megahoge winstmarges. Maar dat wist je al voor je deze blog las…

 

Ken je winstmarges!!

Heb je zelf een bedrijf of heb je een verantwoordelijke functie in een onderneming, dan is het cruciaal de winstmarges te kennen. Het verbaast me telkens weer hoe weinig financiële kennis er is bij leidinggevenden. Want financieel management is echt niet enkel de job van de financiële directeur. Hij of zij kan enkel de cijfers registreren en communiceren. Het verbeteren van de cijfers moet echter op het terrein gebeuren. Bovendien is het hebben van financiële kennis erg goed voor je carrière ;-)!

Niet aanmodderen, liever meteen overgaan tot actie?

Dan is Finance is Fun – VIP voor jou: het online traject met 36 videolessen, 1-op-1 calls met mij en oefenlessen in groep.

Ik wil de grootste hebben!