3 tips om je afkeer voor financiële cijfers te overwinnen
Loop je gillend weg wanneer de financiële cijfers op de vergadertafel komen? Ik geef je graag 3 tips om komaf te maken met je afkeer voor cijfers.
Zit je in het bedrijfsleven op een stoel waarop je mee beslissingen neemt, dan kan je niet enkel voortgaan op buikgevoel. Het begrijpen van financiële cijfers is essentieel voor het maken van de juiste keuzes.
Toch zijn er vele mensen in managementposities die amper de financiële informatie begrijpen. Spijtig, want daardoor nemen ze vaak verlieslatende beslissingen zonder dat te beseffen. Dat is niet alleen slecht voor het bedrijf. Verlieslatende beslissingen nemen is niet goed voor je carrière. Anders gezegd, een medewerker waarvan gezien wordt dat zij de financiën begrijpt, zal een mooie carrière maken.
Moet je een financieel expert worden? Zeker niet. Hieronder geef ik je graag 3 eenvoudige tips om je afkeer voor financiën te overwinnen.
Tip 1: stel 1 vraag
Neem je voor om tijdens elke management meeting 1 vraag te stellen aan de financiële expert. Zo leer je stukje bij beetje waarover het gaat. Je zal trouwens merken dat je niet de enige bent die het niet begrijpt. Is het antwoord niet duidelijk, vraag dan door. Financiële experts zitten vaak vast in jargon waar ze niet uit raken. Een duwtje in de rug kan hen helpen. Zo kan je simpelweg vragen naar een voorbeeld. Dit helpt je financiële collega om over te gaan op verstaanbare taal.
Je kan je voorbereiden door te vragen om de financiële cijfers, die tijdens de vergadering aan bod gaan komen, op voorhand te ontvangen. Zo kan je rustig bekijken welke vraag je gaat stellen.
Tip 2: alles is in balans
Het klinkt bijna holistisch: alles is in balans. En toch is het zo in de financiële wereld. Alle financiële verslaggeving heeft te maken met de balans.
Wanneer je een financieel rapport te zien krijgt, stel de vraag: ‘Wat is het verband tussen het rapport dat we hier zien en de balans?’ Elke financiële expert moet je dat kunnen uitleggen.
De kans is groot dat je slechts een deel van de balans ziet. Is dat een probleem? Zeker niet, maar je moet het weten.
Zo is de resultatenrekening, in grote bedrijven vaak P&L genoemd, een populair document op vergaderingen. Om de resultatenrekening te snappen moet je weten wat het verband is met de balans. Enkel dan weet je wat het document wel en niet zegt.
Je kan het vergelijken met de aankoop van een huis. Je zal nooit beslissen een huis te kopen wanneer je maar 1 kamer gezien hebt. Wanneer financiële cijfers gepresenteerd worden, moet jij weten of je de foto van 1 kamer ziet of dat je een rondgang door het hele huis krijgt.
Weet je niet wat een balans is? In dit tekenfilmpje van 1 minuut leg ik het je graag uit. Wil je weten hoe de balans in evenwicht blijft wanneer we de helft van de voorraad verkopen voor 5.500 euro? Kom naar mijn gratis webinar waarin we samen deze oefening gaan maken.
Tip 3: cashflow is geen cashflow
Vervelend! In de financiële wereld zijn er heel wat woorden die verschillende betekenissen hebben.
Kampioen is de term cashflow. Zit je in een management meeting dan heb je deze term allicht al gehoord.
Tip!
Wanneer je het woord cashflow hoort, zeg dan: ‘Stop! De term cashflow kan verschillende dingen betekenen. Wat is de benadering die we hier gebruiken?’
Pas als het voor iedereen duidelijk is wat het woord wel en, ook belangrijk, niet betekent, enkel dan kan je een zinvol gesprek voeren over de financiële cijfers.
Financiële rapporten worden vaak in het Engels opgesteld, soms ook in het Frans. Deze woordenlijst van financiële termen (in Nederlands, Frans en Engels) kan helpen. Maar ook hier niet vergeten: vele termen hebben verschillende betekenissen. Vraag steeds uitleg aan je financiële collega of boekhouder!
Gratis webinar - Balanslezen voor beginners
In 45 minuten en met veel fun grip krijgen op je bedrijfscijfers? Ik zorg ervoor in dit gratis webinar. Ideaal voor ondernemers en niet-financiële managers.