Een mooie tomorrow voor Tomorrowland
Ik ben geen liefhebber van festivals. Maar ik heb wel bewondering voor het ondernemerschap van de gebroeders Beers….
De gebroeders Beers zijn de breinen achter Tomorrowland. Zij zijn niet alleen creatief sterk maar kunnen ook een mooie balans neerzetten. Respect! Onderstaande blog gaat over oudere cijfers. Ondertussen schreef Vera Smets een nieuwe blog met nieuwere cijfers. Die vind je hier.
3 getallen
Hier vind je de balans van Tomorrowland, een document van 41 bladzijden. Als je de file opent zie je als bedrijfsnaam ID&T, het bedrijf achter Tomorrowland. Ik ga je niet vragen om het van voor naar achter door te nemen, don’t worry! We gaan ons focussen op 3 getallen die interessant zijn voor ondernemers.
Reserves = 6.604.205 euro
Op pagina 5 vinden we bovenaan de reserves, een bedrag van meer dan 6 miljoen euro.
Mooie spaarpot, denk je nu! Toch niet. Wanneer we in de financiële wereld praten over reserves, dan hebben we het niet over spaargeld. Heel vervelend is dat wanneer ‘normale’ woorden een andere betekenis krijgen wanneer ze een ‘financieel’ jasje krijgen. In deze blog over reserves vind je een voorbeeld van een bedrijf dat vele reserves heeft… maar geen cash.
Waarover heeft een boekhouder het wanneer hij over reserves praat? Daarvoor moeten we de logica van de balans erbij halen. De balans is een document dat 2 dingen vertelt:
- op het passief (p. 5): waar komt het geld vandaan
- op het actief (p. 4): waar gaat het geld naartoe.
Niet helemaal duidelijk? Dit filmpje van 1 minuut geeft je een leuk voorbeeld. Las je reeds eerder mijn blogs, dan heb je dit filmpje al vaker gezien.
Hoe moet je nu de ‘reserves’ begrijpen? Eigenlijk is het eenvoudig: Tomorrowland wordt voor 6,6 miljoen euro gefinancierd door winst die ze in het verleden gemaakt hebben. Dit is knap! Waarom? Drie redenen:
- Tomorrowland maakt winst. Nu denk je, natuurlijk maken ze winst. Geloof me vrij, zo vanzelfsprekend is dat niet. Zo’n festival kost handenvol geld. En vergeet ook niet dat het heel wat geld kost vooraleer een concept succesvol wordt. De buitenwereld wordt vaak verblind door de inkomsten. Die zijn er nooit zonder eerst een heleboel uitgaven.
- De aandeelhouders, voornamelijk de broers Michiel en Manu Beers nemen weinig winst uit hun vennootschap. Neen, ze laten de winst in het bedrijf zodat hun mooie verhaal zuurstof heeft om te kunnen groeien. We hebben hier dus te maken met ernstige aandeelhouders, ook fijn! Opgelet, de gebroeders Beers zijn geen vrijwilligers. Ze halen hopelijk een mooi loon uit hun activiteit. De details hiervan vind je echter niet op de balans.
- We zien een groei van de reserves, een goed teken. Vorig jaar bedroegen ze 4,5 miljoen. Nu stegen ze naar 6,6 miljoen. Dit betekent dat ze de winst van het jaar in hun bedrijf lieten voor een bedrag van meer dan 2 miljoen.
EBIT = 3.507.437 euro
Op pagina 6 vinden we ergens in het midden de ‘bedrijfswinst’ van meer dan 3,5 miljoen euro.
Wat zegt dit getal? Van de verkoop bleef 3,5 miljoen over na alle werkingskosten. Er werd nog geen rekening gehouden met de intresten en belastingen. Daarom wordt dit getal ook EBIT genoemd. EBIT staat voor Earnings Before Interest & Taxes. Ook hier zien we weer een mooie stijging! Vorig jaar was de EBIT bijna 2,3 miljoen euro.
Winst = 2.034.351 euro
Op pagina 6 vinden we onderaan een winst van meer dan 2 miljoen euro. En alweer zien we een stijging.
Winst is ook weer zo’n woord. Voor een normale mens heeft het een andere betekenis dan voor een financiële mens. Voor een leek is winst gelijk aan cash. Niets is minder waar! Het verschil begrijpen tussen winst en cash is trouwens niet zo eenvoudig. In deze quiz met 10 vragen kan je testen wat je weet… en niet weet.
De alerte lezer ziet dat de winst die we hier lezen verband houdt met de reserves die we zonet bekeken. Je kan het natellen als je wil. De reserves zijn gestegen met een bedrag van 2.034.351 euro. Dit betekent dat de broers Beers beslist hebben om de winst integraal te herinvesteren in het mooie concept waar de hele wereld ondertussen zot van is. Zoals gezegd, ik ben geen fan. Maar voor zo’n knap staaltje van ondernemerschap kan ik enkel maar respect hebben!
Leuk detail nog in de balans. Ik las dat Peter Robrechts de bedrijfsrevisor is van Tomorrowland. Peter en ik zaten samen op de Universiteit Antwerpen, in onze tijd nog de UFSIA genoemd. Peter was toen al een krak die hoge punten scoorde. Tomorrowland is lucky to have him!
Wat hebben we vandaag geleerd?
TV-kok Piet Huysentruyt deed het dagelijks. Wat hebben we vandaag geleerd:
- Een gezond bedrijf maakt winst.
- Een verantwoordelijke aandeelhouder laat (een deel van) de winst in de zaak om het bedrijf zuurstof te geven voor groei.
- Ben je zaakvoerder van je eigen bedrijf? Zorg dan dat je de EBIT en de winst kent. En besef dat elke beslissing die je maakt die getallen beïnvloedt. Een echte ondernemer kent niet enkel zijn producten en klanten, hij kent en begrijpt ook zijn financiële cijfers. En weet hoe hij ze kan beïnvloeden!!
Ondertussen heeft Tomorrowland een nieuwe balans. Vera maakte er een BOEB of Balans Op Een Blad van.
Je balans begrijpen én verbeteren?
Je balans is het fundament van je bedrijf. Leer ’m lezen en begrijpen met deze 17 gratis tips. Op naar slimme financiële beslissingen!