Formule 1, de winnaar is… Liberty Media!
Verstappen of Hamilton, wie wint de Formule 1? Het antwoord: Liberty Media!
Ik schrijf deze blog enkele uren voor de race van de eeuw begint in Abu Dhabi. Voor corona gaf ik ooit een finance for non financials – training in het hotel naast het circuit. Nice memories!
Wie gaat de Formule 1 race winnen? Ik weet het antwoord nu al. Niet Max Verstappen of Lewis Hamilton wordt de winnaar. De echte winnaar heet Liberty Media!
Liberty Media
In 2017 kocht Liberty Media de Formule 1 voor 7 miljard euro. Liberty Media, met eigenaar John Malone, is van oorsprong een Amerikaans kabelbedrijf dat groot geworden is door in de Verenigde Staten kleine kabelbedrijven op te kopen. Ik ging op zoek naar hun financiële cijfers. Hieronder vind je eerst de cijfers van de Formule 1, daaronder toon ik je de cijfers van Liberty Media.
Formule 1 – Q3 2021
Op 4 november 2021 presenteerde de groep de cijfers voor kwartaal 3 van 2021. We zien dus de resultaten van 3 maanden (zie paarse pijl) hieronder:
Bovenaan rechts lees je dat de bedragen in miljoenen staan. Je moet overal dus 6 nullen bijdenken. Bij de getallen zie je telkens een dollarteken staan. Alle getallen staan dus in Amerikaanse dollars.
Revenue
Laten we beginnen bij de rode pijlen bovenaan. De inkomsten of revenue verbonden aan de Formule 1 bedroegen 668 miljoen dollar. Dit is een stijging met 12% tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. In het persbericht lezen we dat de inkomsten vooral komen van de ‘Primary Formule 1’ (612 miljoen dollar lees je hierboven). Andere inkomsten (56 miljoen) komen van o.a. Formule 2. Waar komen de inkomsten vandaan? Het gaat over race promotion revenue, uitzendrechten en sponsors.
OIBDA stijgt met 1186%!
OIBDA, je krijgt het amper uitgesproken. Het is een indicator die specifiek is aan de Liberty Group. Ik herhaal het vaak in mijn finance trainingen, financiële indicatoren of KPI’s (= key performance indicators) zijn geen wettelijk vastgelegde begrippen. De financiële logica is al 100’en jaren over de hele wereld dezelfde, de financiële terminologie verschilt van bedrijf tot bedrijf. OIBDA staat voor Operating Income Before Depreciation & Amortization. Je kan het vergelijken met EBITDA, Earnings Before Interest, Deprecation & Amortization. Je bekijkt dus de winst maar je houdt geen rekening met de intresten op de leningen en de afschrijvingen (depreciation = afschrijving materieel vast actief; amortization = afschrijving immaterieel vast actief). Waar houdt OIBDA wel rekening mee?
OIBDA = Revenue – werkingskosten (bv. betalingen aan de Formule 1-Teams, administratiekosten, algemene kosten).
De OIBDA vinden we bij de groene pijlen hierboven. Daar zien we een stijging van 14 miljoen naar 180 miljoen of een stijging van 1 186%! De OIBDA ging dus bijna maal 12, je moet het maar doen. Uiteraard moeten we onmiddellijk opmerken dat het hier gaat over 1 kwartaal, dus dan heb je vaak grote schommelingen. Maar toch, het blijft de moeite.
Operating Income
Tot slot gaan we naar de gele pijlen. Ze vermelden het Operating Income. Het voornaamste verschil tussen OIBDA en Operating Income zijn de afschrijvingen. Daar zien we een bedrag van 80 miljoen tegenover een verlies van 104 miljoen vorig jaar (getallen tussen haakjes zijn negatieve getallen). Bij de %-berekening staat NM wat staat voor Not Meaningful. Inderdaad, de %-berekening heeft hier weinig zin.
Liberty
Laten we de cijfers van Liberty erbij nemen. Je vindt ze hieronder. Ik heb dezelfde kleuren gebruikt voor de pijlen als op de Formule 1 Cijfers hierboven. Je zal zien dat de OIBDA ontbreekt en dat het Operating Income een ander getal geeft. Hoe kan dat?
Bij de paarse pijl zie je dat hier enkel het 3de kwartaal van 2021 vermeld wordt (zonder vergelijking met vorig jaar).
Bij de roze pijl zie je de kolom die de cijfers van de Formule 1 vermeldt. Je ziet bij de rode pijl de revenue van 668 miljoen die je ook bij de Formule 1 cijfers zag.
Bij de grijze pijl zie je de ‘Consolidated’ getallen. Dit zijn de getallen van de volledige groep. Als je even telt, zie je dat deze kolom de som is van de 3 andere kolommen.
Het Operating Income (gele pijl) is hier 68 miljoen, daarnet spraken we over 80 miljoen. Vanwaar het verschil? Het venijn zit in het woordje (unaudited) dat je bovenaan (paarse pijl) op het Liberty rapport leest. Deze cijfers zijn nog niet geauditeerd, dus nog niet nagekeken door de auditor of revisor. De revisor heeft de taak na te kijken of de cijfers een correcte weergave zijn van de realiteit. Zo moet bv. nagekeken worden of de wettelijk vastgelegde afschrijvingsregels toegepast zijn. De audit is nog niet gebeurd omdat er nog geen tijd was. Tenslotte is er maar iets meer dan 1 maand tussen 30 september en 4 november (datum van het persbericht). Maar het is uiteraard wel de bedoeling dat de revisor zijn zegen geeft aan deze cijfers.
Bij de cijfers van de Formule 1 bovenaan zie je nergens een verwijzing naar de auditor. Dit zijn interne berekeningen die de officiële cijfers benaderen maar die toch een beetje verschillen. De officiële cijfers spreken niet van OIBDA omdat dit geen wettelijk vastgelegd begrip is.
Max Verstappen
Bij het beëindigen van deze blog is ondertussen duidelijk geworden dat Max Verstappen de nieuwe wereldkampioen Formule 1 is. Mijn man is Nederlander. Het is feest in huis!
Je balans begrijpen én verbeteren?
Je balans is het fundament van je bedrijf. Leer ’m lezen en begrijpen met deze 17 gratis tips. Op naar slimme financiële beslissingen!