Alarm op de balans!
De balans die een bedrijf neerlegt, is een document dat door vele instanties wordt geraadpleegd.
Ergens diep verborgen zit een alarmbel.
Elke nv en bvba in België moet zijn balans publiceren. Al deze documenten zijn online en gratis beschikbaar. Wil je weten waar je ze kan vinden en hoe je een eerste screening kan doen, lees dan mijn gratis e-book ’17 Tips om een balans te lezen’.
Balans en resultatenrekening vormen de kern van het document. In vorige blogs heb ik vele voorbeelden besproken. De jaarrekening bevat ook een uitgebreide toelichting. In deze blog ga ik focussen op een klein stukje uit de toelichting dat vooral door banken met argusogen bekeken wordt.
Tip 6 van het e-book vertelt je dat balansen verschillende maten hebben. Een klein bedrijf werkt met een verkorte (VKT) vorm. Een groot bedrijf moet meer informatie publiceren en volgt het volledig (VOL) schema. De toelichting die we willen bekijken vind je op pagina VKT 5.5 of VOL 5.9. Hier vind je informatie over de ‘schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen en sociale lasten’. Voor het gemak ga ik ze ‘belastingschulden’ noemen.
Belastingschuld? No problem!
Eerst en vooral, er is niets mis met een belastingschuld. Net zoals een privépersoon krijgt een bedrijf elk jaar een briefje van de belastingdienst waarin staat of je belastingen moet bijbetalen of niet. Moet je bijbetalen dan staat er op de brief wanneer je ten laatste moet betalen. Uiteraard heeft het geen enkele zin voor de vervaldag te betalen. Heiliger zijn dan de paus hoeft niet!
Wacht je met het betalen van belastingen, dan heb je een belastingschuld, ook al is de vervaldag nog niet bereikt. Schulden die nog niet op vervaldag zijn, vormen geen enkel probleem.
Vervallen belastingschulden? Big problem!
Het wordt echter een ander verhaal wanneer je de vervaldag niet respecteert. Vanaf een zekere tijd betaal je kosten omdat je te laat bent. Die noemen we verwijlintresten. Op je belastingbrief staat vanaf welke datum ze berekend worden. Wanneer je echt veel te laat betaalt, dan bestaat de kans dat op je balans te lezen staat dat je ‘vervallen belastingschulden’ hebt. Anders gezegd, als de posten 9072 en 9076 niet op nul staan, dan heb je een probleem. In de voorbeelden die je hieronder ziet, staat bij 9072 en 9076 niets ingevuld. Dit betekent dat de posten op nul staan. Hier zijn geen vervallen belastingschulden, alles is dus in orde.
Alarmbel voor de bank
Ooit was ik kantoordirecteur bij een bank, een fijne tijd! Alle balansen van klanten met kredieten werden door de bank automatisch gescreend. Als de posten 9072 of 9076 niet gelijk waren aan nul dan kreeg de kantoordirecteur de onmiddellijke opdracht het bedrijf te contacteren om te zien wat er aan de hand was.
Vervallen belastingschulden worden door een bank en vele andere instanties gezien als een alarmbel. Als een bedrijf cashproblemen krijgt dan zal het eerst zijn leveranciers wat later betalen. Maar wanneer ook de belastingen niet meer worden betaald dan heeft het bedrijf misschien ernstige problemen. Een bank gaat dan misschien proberen het zinkende schip te verlaten. Niet onterecht, vind ik, want een bank werkt met geld van spaarders. Wanneer dit tracht verloren te gaan, moet een bank er alles aan doen om het spaargeld van haar klanten te redden. Ik weet dat ik hier misschien tegen de schenen ga schoppen van sommige mensen die van oordeel zijn dat een bank vaak de oorzaak is van een faillissement. Een bank kan nooit alleen de oorzaak zijn van een faling. Want een bedrijf gaat pas failliet als alle investeerders, dus ook de aandeelhouders, weigeren nog extra te investeren.
Hulp is mogelijk
Heb je een bedrijf, dan weet je wat cashproblemen zijn. Bijna elke ondernemer ligt weleens wakker zich afvragende hoe hij alles moet gaan betalen.
Laat me deze goede raad geven. Heb je problemen om je belastingen of sociale lasten te betalen, neem dan contact op met de belastingdienst of het sociaal secretariaat. Je gaat er vaak een luisterend oor vinden en de kans is groot dat ze bereid zijn samen met jou een afbetalingsplan uit te werken. Het laatste wat je moet doen, is je kop in het zand steken. Want dan riskeer je een balans te moeten publiceren waar de posten 9072 en 9076 niet gelijk zijn aan nul. En dan heb je pas echt problemen.
Niet aanmodderen, liever meteen overgaan tot actie?
Dan is Finance is Fun – VIP voor jou: het online traject met 36 videolessen, 1op1 calls met mij en oefenlessen in groep.