Hoe fit is Flanders Classics?

Hoe fit is Flanders Classics?

De Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs,… de wielerliefhebber weet dat ik het heb over de Vlaamse Klassiekers.

Maar hoe zit het met Flanders Classics, het bedrijf achter deze fenomenale wedstrijden?

In episode 8 van onze podcast Sense&Cents duik ik met Naziha El Handoussi in de balans van Flanders Classics.

Hieronder vind je de BOEB van Flanders Classics.

BOEB staat voor Balans Op Een Blad en is een online tool die de belangrijkste getallen van de balans en resultatenrekening op 1 handige A4 samenbrengt. Samen met de amazing Michiel Loncke maakte ik deze tool waar we allebei erg trots op zijn!

 

Basis voor BOEB

De getallen om de BOEB in te vullen, halen we bij de Nationale Bank. Elke nv en bv moet zijn jaarrekening publiceren bij de Balanscentrale.

Voor Flanders Classics baseren we ons op deze jaarrekening van 19 pagina’s die we hierboven hebben samengevat op 1 blad.

Wanneer je een rapport opvraagt in de BOEB-tool, dan krijg je ook extra informatie (zoals EBITDA, EBIT, brutomarge, solvabiliteit, cash flow,…). Het volledige rapport van Flanders Classics (3 bladzijden) vind je hier.

Je kan de BOEB ook online raadplegen. Dan krijg je extra informatie over wat alle termen betekenen. In onderstaande video vertel ik er meer over.

 

Belangrijkste getal van de BOEB

In de foto van de BOEB hierboven zie je een rode pijl naar het intern eigen vermogen van Flanders Classics: 3.438.360 euro.

Heb je weinig tijd om een BOEB te lezen, ga dan onmiddellijk naar dit getal. Want het zegt veel over de financiële gezondheid van een bedrijf.

Wat Flanders Classics betreft, moeten we een slag onder de arm nemen. De meest recente balans is die van 30 september 2022. We kijken dus naar een oude foto. Bij het schrijven van deze blog zijn de cijfers van 2023 nog niet beschikbaar bij de Nationale Bank. Maar goed, ook al is het een oud getal, het zegt veel.

 

Intern eigen vermogen

Flanders Classics heeft een intern eigen vermogen van 3.438.360. Dit betekent dat het bedrijf op 30 september 2022 voor een bedrag van bijna 3,5 miljoen euro gefinancierd werd door eigen winsten.

Dit betekent niet alleen dat Flanders Classics winst maakt, maar vooral dat de aandeelhouders ervoor kiezen om de winst in de zaak te laten.

Kijk naar de gele pijl op de BOEB hierboven. Je leest dat in 2022 een winst werd gemaakt van 1.828.577 euro. Wat kan een aandeelhouder doen met winst? Twee dingen:

  • De winst gaat naar de aandeelhouders. Dit noemen we dividend. Rechts onderaan zie je een dividend van nul. Ook in 2021 en 2020 werden geen dividenden uitgekeerd.
  • De winst blijft in de zaak. Dan komt ze terecht op de balans bij het passief. Het passief zegt hoe een bedrijf gefinancierd is. In dit geval zagen we al dat Flanders Classics voor bijna 3,5 miljoen euro gefinancierd is door winst.
  • Er kan ook voor beide opties gekozen worden:
    • Voorbeeld: er is winst gemaakt voor 100.000 euro:
      • 25.000 euro blijft in de zaak
      • 75.000 euro dividend gaat naar de aandeelhouders.

 

Intern en extern eigen vermogen

Eerst even dit. Over de term ‘eigen vermogen’ bestaan veel misverstanden. De financiële leek denkt vaak dat het gaat over een som geld. De term ‘eigen vermogen’ op een balans zegt echter niets over de bankrekening. Een bedrijf kan een groot eigen vermogen hebben zonder dat er 1 euro op de bankrekening staat.

Laten we het voorbeeld hieronder bekijken:

Dit bedrijf stak al zijn geld in een wagen (actief). Deze wagen werd gefinancierd door eigen vermogen (passief). Anders gezegd, de wagen werd betaald met geld van de aandeelhouders.

Er is dus een groot eigen vermogen, maar er is geen geld. Als er geld zou zijn, dan zien we dat op het actief (zie ook op de BOEB: onderaan bij het actief staat de ‘Cash’).

Waarom staat de bankrekening op het actief?

  • Het actief informeert over waar het geld naartoe gaat.
  • Geld op je bankrekening zetten is ook een manier om je geld te gebruiken.

Dit voorbeeld bespreek ik ook in het gratis webinar dat ik regelmatig geef.

 

2 manieren

Een aandeelhouder kan op 2 manieren investeren:

  • Hij legt geld op tafel bij de notaris om de zaak te financieren. Dit noemen we het kapitaal. Analisten noemen dit ook weleens extern eigen vermogen, omdat het geld van buiten de zaak komt.
  • Winst komt de aandeelhouders toe. Wanneer de aandeelhouders de winst in de zaak laten, spreken we over intern eigen vermogen. Want dit geld komt niet uit de zakken van de aandeelhouders, de winst werd gemaakt door de vennootschap zelf.

Terug naar Flanders Classics:

De aandeelhouders investeerden 100.000 euro en ze lieten winst in de zaak voor 3.438.360. In totaal investeerden de aandeelhouders dus 3.538.360 euro (zie paarse pijl hieronder).

Even een heel ander voorbeeld: hieronder vind je het eigen vermogen van de Van Hool holding (dit is dus niet de volledige groep Van Hool, maar enkel het moederbedrijf):

De BOEB is hier te lezen in duizenden euro’s. Klik hier voor de volledige BOEB. Het intern eigen vermogen is negatief. We hebben dus niet te maken met ingehouden winsten maar met opgebouwde verliezen. Over de groep Van Hool en de problematiek van familiebedrijven schreef ik vorige maand een blog.

 

Verband tussen winst en intern eigen vermogen

Je vraagt je misschien af wat het verband is tussen de gele en de rode pijl op de BOEB van Flanders Classics hierboven. Om je het scrollen te besparen vind je de pijlen opnieuw hieronder:

  • Gele pijl: in boekjaar 2022 werd een winst gemaakt van 1.828.577 euro.
  • Rode pijl: de winst werd volledig in de zaak gelaten waardoor de ingehouden winsten stegen naar 3.438.360 euro. Het intern eigen vermogen refereert dus niet alleen naar de ingehouden winst van vorig jaar. Het gaat over alle winsten uit het verleden die in de zaak werden gehouden.

Op de video hierboven zag je de online versie van de BOEB waarin je duidelijk kan zien dat het intern eigen vermogen gestegen is. Dit zie je niet op de eerste pagina van de papieren versie. Maar als je naar de ROEB (= ratio’s op 1 blad) gaat (3de pagina van het volledig rapport), dan zie je dit:

Het intern eigen vermogen steeg van 1.609.782 naar 3.438.360. Reken even na: dit is een stijging van 1.828.578. Dit is (op 1 euro afronding na) het getal bij de gele pijl: 1.828.577 euro.

 

Gezond?

Heb je weinig tijd en wil je weten of een bedrijf gezond is? Ga dan onmiddellijk kijken naar het intern eigen vermogen. Zo weet je niet alleen of de activiteit rendabel is (gele pijl: winst of verlies). Je ziet ook meteen of je met een verantwoordelijke aandeelhouder te maken hebt. Laten zij winst in de zaak of komen zij elk jaar de winst wegkapen onder de vorm van dividend (rode pijl: intern eigen vermogen)?

 

3 checks

Wanneer is een bedrijf gezond? Deze 3 checks op het intern eigen vermogen helpen je een heel eind verder:

  1. Positief getal?
  2. Groei (t.o.v. vorig jaar)?
  3. 10% van het passief: wordt het bedrijf voor minstens 10% gefinancierd door winsten uit het verleden? Je kan dit berekenen op de BOEB van Flanders Classics:
    – 3.438.360/7.440.366 = 0.46 = 46%. Je vindt dit percentage trouwens ook op de ROEB hierboven.
    – Op 30 september 2022 werd Flanders Classics voor 46% (of bijna de helft) gefinancierd door eigen winsten. Megaknap! In de podcastaflevering van Sense&Cents vertel ik over mijn eigen ervaringen met dit knappe bedrijf en spar ik met Naziha over hoe een bedrijf zo sterk kan worden.

Is een bedrijf dat niet voldoet aan deze 3 checks sowieso ongezond? Zeker niet. Er kan een goede reden zijn waarom niet voldaan wordt aan de 3 voorwaarden. Bij starters bijvoorbeeld zie je vaak een negatief intern eigen vermogen. Zij zijn nog volop bezig met het ontwikkelen en op de markt brengen van hun product of dienst. Er is nog geen winst, dus kan er ook geen intern eigen vermogen zijn. Hoe overleef je dan? Meestal gebeurt dit door de steun van de aandeelhouders, waardoor het totale eigen vermogen een positief getal wordt. Vinden we die steun van de aandeelhouders niet op de balans, dan moeten er zeker vragen gesteld worden.

Lang verhaal kort, als aan de 3 criteria niet voldaan wordt en er is een verklaring voor, dan is het oké.

 

Resultatenrekening

Ook de wetgever vindt het intern eigen vermogen een belangrijk getal. Daarom moet elke nv en bv niet alleen een balans neerleggen bij de Nationale Bank. Ook een tweede document is verplicht: de resultatenrekening (of P&L=profit&loss) vertelt hoe het intern eigen vermogen vorig jaar evolueerde. Je ziet het bij de gele pijl hierboven. Dit getal is de ‘bottom line’ van de resultatenrekening die bovenaan begint.

 

BOEB – De balans in één oogopslag

Meteen zien hoe jouw en andere Belgische nv’s of bv’s ervoor staan? BOEB Online of ‘Balans op Een Blad’ vat die tientallen pagina’s samen op één handige A4 – nooit meer cijferhoofdpijn!

Hoe fit is Flanders Classics?