Waar of niet waar: een bedrijf met veel kapitaal heeft veel geld
Kapitaal is een woord dat vaak verkeerd wordt begrepen. Veel mensen denken dat kapitaal gelijk staat aan geld. Maar is dat wel zo? Ontdek het in deze blog.
Cash, kapitaal, verkoop … soms lijkt het of je boekhouder en financiële collega toch mensentaal spreken. Maar doen ze dat wel? Verstaan jullie hetzelfde onder eenzelfde term? Of hebben bepaalde woorden voor een normaal 🙂 mens een heel andere betekenis dan voor een financieel mens?
Test hier of jij financieel jargon juist begrijpt
Beantwoord deze quizvraag:
Waar of niet waar:
Een bedrijf met veel kapitaal heeft veel geld
Deze stelling is NIET waar
De term kapitaal op een bedrijfsbalans zegt niets over hoeveel geld een onderneming op zijn bankrekening heeft. Als beginner lijkt dat financiële principe wat verwarrend, misschien. En toch is het heel eenvoudig.
Want wat is kapitaal dan wel? Geld dat een bedrijf van zijn aandeelhouders kreeg.
Een beetje extra uitleg
Een balans is een document dat twee dingen vertelt:
- Op het passief: waar komt het geld vandaan?
- Op het actief: waar gaat het geld naartoe?
Hoe lees je deze balans dan?
Dit bedrijf kreeg 100.000 euro van zijn aandeelhouders, en investeerde dat in een gebouw.
Er is dus geen geld meer. Wél kapitaal.
Wil je weten hoeveel kapitaal een onderneming heeft? Bekijk dan haar balans. Die vind je op de onlinebalanscentrale van de Nationale Bank, waar elke nv en elke bvba zijn balans publiceert.
Blader meteen naar pagina 2.2 van de balans. Daar staat – bijna bovenaan – het kapitaal vermeld.
Dit bedrijf heeft een kapitaal van 30.000.000 euro: aandeelhouders brachten dat bedrag dus ooit in. Bekijk je het kapitaal van het vorige boekjaar? Dan zie je er hetzelfde getal staan. Dit betekent niet dat er twee opeenvolgende jaren 30.000.000 euro werd ingebracht. Wél dat er niets veranderd is.
Dit zie je vaak bij het kapitaal. Bij de oprichting van een onderneming leggen aandeelhouders geld op tafel. Die som boekt het bedrijf als kapitaal op zijn balans. Daarna vaart het meestal op eigen kracht verder – zonder dat het opnieuw geld van aandeelhouders ontvangt. De post kapitaal blijft dan vaak ook jarenlang onveranderd.
Nog wat financieel jargon
Brengen bestaande of nieuwe aandeelhouders toch extra geld in? Dan spreken we van een kapitaalsverhoging.
Nog even nuanceren. Aandeelhouders kunnen ook iets anders inbrengen dan geld. Een gebouw bijvoorbeeld. In dat geval spreken we over een inbreng in natura.
Gratis webinar - Balanslezen voor beginners
In 45 minuten en met veel fun grip krijgen op je bedrijfscijfers? Ik zorg ervoor in dit gratis webinar. Ideaal voor ondernemers en niet-financiële managers.