Webinartraining Finance is Fun!

Wil je begrijpen wat een balans vertelt? Dan moet je hier zijn! Te weinig mensen begrijpen de financiën van de bedrijven waarmee ze te maken hebben, waardoor ze essentiële informatie missen. En, veel erger nog, foute beslissingen nemen die veel geld kosten. Na de webinartraining Finance is fun! sta je een pak steviger in je schoenen in de volgende dialoog met je boekhouder of financiële collega. Je zal ook de cijfers van andere bedrijven heel makkelijk en vlug kunnen screenen. Vera Smets is je enthousiaste gids in het verkennen van de financiële cijfers. De webinartraining is een levendig verhaal vol oefeningen, interactie en af en toe een knipoog. 

Inhoud van de webinars

De webinartraining loopt over 4 weken. Elke week neemt Vera je mee in een enthousiaste sessie van 1,5 uur. Kan je de sessie niet live bijwonen, de opname is 7 dagen beschikbaar voor alle deelnemers.

Voordat de eerste sessie start, ontvang je een mooie box met het trainingsmateriaal. Je krijgt niet alleen een werkboek met kopies van de slides en oefeningen, je ontvangt ook het boek ‘Finance is fun!’ en je krijgt gelamineerde overzichten met de belangrijkste punten van de training. Heel handig om later in vergaderingen te gebruiken.

De training wordt op jouw maat gemaakt (zie de vragenlijst onderaan).

Voor wie?

Non-financials die bedrijfsfinanciën beter willen begrijpen. Geen enkele financiële voorkennis is vereist. We starten vanaf nul. 

Finance: wat kost het?

De kosten voor de webinartraining Finance is Fun! bedragen € 387 (exclusief btw) all-in (webinarcyclus en documentatie).

Na betaling krijg je via e-mail de hyperlinks toegestuurd, waarmee je je kunt aanmelden voor de sessies. 

Wat krijg je?

 • 4 webinars van 1,5 uur 
 • na elk webinar staat de opname 7 dagen lang tot je beschikking 
 • voor de start van sessie 1 ontvang je via de gewone post:
  • een werkboek
  • het boek ‘Finance is fun!’ van Vera Smets
  • een gelamineerd overzichtsboekje dat je later goed van pas kan komen in bijvoorbeeld vergaderingen
  • boekje met de balansen die jij belangrijk vindt (zie vragenlijst onderaan)

Eerst even proberen?

Wil je een voorproefje? Volg dan gratis het webinar 'Balanslezen voor absolute beginners'. In een half uurtje ga je veel opsteken. En je leert Vera en haar werkwijze kennen. Wil je de oefeningen actief meedoen, druk dan eerst dit werkboekje af. Inschrijven voor het gratis webinar doe je hier.

 

Schrijf nu in!

Het programma in vogelvlucht

Sessie 1 gaat over de balans

Wat is actief en passief? Welke posten vinden we daar en wat betekenen ze? Wat is de rol van de aandeelhouder? Welke schulden kan een bedrijf hebben? Hoe herken je een gezonde balans? Wat zijn ratio’s en wat zeggen ze over een bedrijf? We bekijken verschillende voorbeelden en maken enkele kleine oefeningen. We gaan ook in op het verschil tussen winst en cash. En bekijken de betekenis en impact van afschrijvingen.

Sessie 2 is een grote oefening

We starten een bedrijf en stellen samen een balans op. Een aandeelhouder brengt geld in. We gaan lenen en terugbetalen. We investeren in machines. We kopen en verkopen. We betalen ons personeel. We boeken de afschrijvingen. We zorgen voor de jaarafsluiting. Bij elke transactie opnieuw moet onze balans in evenwicht blijven. Een hele uitdaging!

Sessie 3 legt de focus op de resultatenrekening

Wat is de link met de balans? Welke posten vind je op de resultatenrekening? We stellen de resultatenrekening op van het bedrijf dat we in sessie 2 gestart zijn. We bekijken verschillende voorbeelden van resultatenrekeningen. We gaan dieper in op EBITDA en EBIT. We berekenen winstmarge op verschillende manieren. We bekijken hoe je de resultatenrekening kan gebruiken om een bedrijf beter te managen. We bekijken ook het verband tussen winst en belastingen.

Sessie 4 kijkt naar cash flow

Wat is het werkkapitaal van een bedrijf en hoe kan ik het managen? Hoe bereken je cash flow? Wat zegt cash flow over een bedrijf? We stellen de cash flow tabel op van het bedrijf dat we in sessie 2 gestart zijn. Hoe bereken ik hoeveel een bedrijf kan lenen? Hoe kijkt een bank naar een balans? We bekijken verschillende voorbeelden, waarin we al wat we leerden (ook in de vorige sessies) gaan toepassen.

Schrijf nu in!

Vera levert maatwerk

Vera levert graag maatwerk. Als je meedoet aan de webinartraining ontvangt ze graag jouw antwoorden op de volgende 5 vragen:

 1. Waarom volg je de training?

 2. Welke aspecten van de training spreken je het meeste aan?

 3. Welke aspecten zijn minder belangrijk voor je?

 4. Zijn er financiële termen die je regelmatig hoort waarvan je de betekenis niet begrijpt? Welke?

 5. Zijn er bedrijven waarvan je de balans wil bekijken? Eventueel klanten, leveranciers, concurrenten, je werkgever,…? Het moet gaan om Belgische bedrijven waarvan de balans bij de Nationale Bank kan opgevraagd worden (dus elke bvba, nv en grotere vzw). Geef hier de namen (maximaal 3), dan stuurt Vera je een analyserapport van deze bedrijven. Ze gaan je helpen de training onmiddellijk op je eigen leefwereld toe te passen. Omdat financiële informatie gevoelig kan liggen, gaat Vera deze voorbeelden niet gebruiken in de training, tenzij jij er specifiek om vraagt.

Stuur je antwoorden zo vlug mogelijk Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. zodat ze ook voor jou maatwerk kan leveren. 

Schrijf nu in!