fbpx

(foto: http://shop.belgianreddevils.be)

22.019.843 euro

In de balans van de Koninklijke Belgische Voetbalbond vind je het getal 22.019.843 euro. Wat vertelt dit getal over de KBVB?
22.019.843 euro is:

  • de omzet
  • de personeelskost
  • de winst

Het antwoord:

22.019.843 euro is de personeelskost van KBVB in het jaar 2014. In het verhaal dat nu volgt, krijgt dit getal een belangrijke rol.

Duivelse cijfers

De EK-droom van onze Rode Duivels in Frankrijk strandde jammer genoeg in de kwartfinale. Toch mogen we trots zijn op ons nationaal elftal: ze hebben het goed gedaan. Wat me op het idee bracht om te kijken of onze voetbalbond het ook goed doet. Dus dook ik in de balans van de voetbalbond. En daar vond ik dit spannende verhaal!

Verlengd boekjaar

Volg je mee? Kijk dan even naar de eerste pagina van de balans. Daar vind je altijd de gegevens over de lengte van een boekjaar.

blog duivelse cijfers 01

Eerste vaststelling: in 2015 telde het boekjaar van de Voetbalbond geen twaalf, maar achttien maanden. Een verlengd boekjaar, dus. Niets mis mee, zoals je in tip 8 van mijn gratis e-boekje over balanslezen ontdekt. Wel moeten we er rekening mee houden bij de analyse van de cijfers. Om de verschillende jaren correct te vergelijken, rekende ik alle getallen in dit artikel om naar twaalf maanden. Laten we eens bekijken wat de cijfers ons vertellen.

Gouden generatie

We beginnen bij de omzet. Wat brengen onze Rode Duivels op? Bekijk de grafiek hieronder even. Je merkt meteen: de gouden generatie legt gouden eieren!

blog duivelse cijfers 02

2014 was een topjaar: de voetbalbond scoorde een recordomzet van 55,8 miljoen euro. Mede dankzij onze deelname aan het WK in Brazilië. Die genereerde een omzet van 13,8 miljoen euro. De organisatie van de Belgische competitie en het Belgische voetbal bracht 26,5 miljoen euro in het KBVB-laatje. Marketingactiviteiten leverden 10,4 miljoen euro op.

KBVB zet topjaar neer

Waar ik deze cijfers haal? Uit het jaarverslag 2014 van de Voetbalbond. Dit is de periode van Steven Martens. De voormalige CEO van de Voetbalbond is een beetje in mineur vertrokken. Wat er echt gebeurd is, weten enkel de insiders. Maar als outsider geef ik graag een dikke 10 voor dit rapport. De financiële informatie is zeer volledig en overzichtelijk gebracht.

Maar scoren ze ook winst?

De grote vraag is nu: wat blijft er van die inkomsten over? De grafiek van de winst ziet er heel anders uit:

blog duivelse cijfers 03

Je merkt meteen dat onze voetbalbond er in het verleden beter in slaagde om de kosten te beheersen. Dit leidde in 2011 en 2013 tot een mooie winst. Maar het gouden jaar 2014 toont een verlies van 0,2 miljoen euro. Geen massaal verlies, maar toch: dit is zonde.

Personeel gaat met omzet lopen

Voornaamste oorzaak van de put? De personeelskost. In 2014 bedroeg die 22.019.843 euro – het getal uit de quizvraag hierboven!

blog duivelse cijfers 04

Astronomisch hoog – toch in vergelijking met vorige jaren. Gelukkig kreeg de Bond die personeelskost in 2015 weer omlaag. Jammer genoeg mocht dit niet tot winst leiden. De winstgrafiek toont ons dat 2015 afsluit met een gigantisch verlies van 3,1 miljoen euro …

Vraag aan de KBVB

Ik heb de KBVB gecontacteerd met de vraag over hoe zij dit historisch verlies gaan rechtzetten. Hun spijtige antwoord:

‘Geachte,

Bedankt voor uw mail. De verklaringen en het beheer van onze boekhouding worden alleen aan de leden van de raad van bestuur voorbehouden. De leden van de Algemene vergadering hebben ook de gelegenheid gehad verklaringen te vragen.
Bedankt voor uw begrip.’

Moraal van dit verhaal

Een voetbalploeg is een bedrijf als een ander. Je hebt er een goede manager voor nodig. Mijn idee? Steven Martens had de kwaliteiten van een goede manager. Hij heeft van de Duivels een sterk merk gemaakt. En hij communiceerde goed.

Had men hem meer tijd gegeven, dan had hij uit zijn fouten kunnen leren. Ik denk dat hij het in ieder geval beter zou hebben gedaan dan het huidig management. Zij maken niet alleen een gigantisch verlies, ze weigeren bovendien om hierover te communiceren. Vind ik spijtig. De miljoenen supporters verdienen beter!

Gratis zomerwebinar

Binnenkort geeft Vera een gratis zomerwebinar waarin ze samen met de beginner de wereld der balansen induikt. Boek nu je stoeltje!

Of neem een kijkje in de EHBF-koffer.


Meer weten?

Vera biedt Eerste Hulp Bij Financiën. In haar EHBF-koffer vind je onder andere een gratis e-book, webinars en een quiz, maar ook financiële trainingen en het boek Finance is Fun!

Open de EHBF-koffer hier 

EHBF blog

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!