fbpx

(foto: www.theverge.com)

Heb je het over elektrische wagens? Dan heb je het over Tesla. Misschien zelfs met een vleugje bewondering in de stem. Het baanbrekende bedrijf en zijn bevlogen CEO, Elon Musk, spreken inderdaad tot de verbeelding. Maakt Tesla winst of verlies? De balans vertelt je er alles over! 

Even opfrissen, een balans is een document dat twee dingen vertelt:

  • Passief: waar komt het geld vandaan?
  • Actief: waar gaat het geld naaroe?

Uiteraard geldt altijd: Actief = Passief

In dit tekenfilmpje van 1 minuut wordt de logica van de balans heel eenvoudig uitgelegd.

Vinden we de gelijkheid tussen actief en passief ook bij Tesla? Uiteraard!

Balans van Tesla... een thriller!

Hieronder vind je de balans van Tesla.

 

Balans Tesla

De twee groene pijlen geven twee maal hetzelfde bedrag. Zowel bij total assets (actief) als bij total liabilities and stockholders’ equity (passief) vind je het totaal van 8.092.460.000 dollar. De logica van de balans is wereldwijd dezelfde.

Gigantische verliezen

Er staan ook drie rode pijlen op de balans. De belangrijkste staat onderaan. Eerst even zeggen dat getallen tussen haakjes verwijzen naar negatieve getallen. Je leest het goed: Tesla heeft verliezen gemaakt voor een totaal van 2.322.323.000 dollar of 2,3 miljard dollar.

Ik hoor je denken: hoe kan een bedrijf met zoveel verlies overleven? Het antwoord is eenvoudig: een bedrijf gaat niet failliet zolang er… cash is.

Bergen cash

Kijk nu naar de rode pijl bovenaan, naar het eerste cijfer op de balans. Daar staat een bedrag van 1.196.908.000 dollar in baar geld te blinken. Hoe kan een bedrijf bijna 1,2 miljard dollar cash hebben en tegelijkertijd enorme verliezen meesleuren?

Massa’s kapitaal

Verlieslatend zijn én cash te over hebben? Hier kunnen verschillende verklaringen voor zijn. In het geval van Tesla: de aandeelhouders investeerden tonnen geld in het bedrijf. Zoals je in een eerdere blog las, vind je het geld dat aandeelhouders in een bedrijf steken, onder de post kapitaal. Bij Tesla lees je onderaan de balans dat de aandeelhouders reeds 3.414.692.000 dollar investeerden. Niet mis!

Tesla een ongezond bedrijf?

Is Tesla een financieel ongezond bedrijf? Voorlopig wel. Maar dat is vaak zo bij ondernemingen die nieuwe technologieën op de markt brengen. Het duurt een tijdje eer de dure research- en ontwikkelingsprocessen renderen. Overleven is dan alleen mogelijk als vele investeerders de onderneming blijven steunen. Daarvoor heb je een flamboyante CEO nodig – met veel overtuigingskracht. En die heeft Tesla.
 


Maak zelf een balans!

Wil je een balans van nul stap per stap opbouwen? Volg dan het gratis webinar 'Balanslezen voor Absolute Beginners'. In een half uurtje leer je veel bij. Plus: je maakt kans het boek ‘Finance is fun!’ te winnen. Boek nu je stoeltje

vera smets

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!