fbpx

Meer dan 2000 mensen worden op straat gezet. Meer dan 2000 sociale drama’s. En dan zwijgen we nog over de vele toeleveranciers waar de problemen nog groter zullen zijn. Want daar is minder ruimte voor hoge afscheidspremies.
Op een moment als dit duik ik graag in de cijfers. Want los van alle begrijpelijke emoties zullen vooral cijfers helpen in de strijd om Caterpillar heel misschien hier te houden.
Caterpillar heeft in België verschillende vennootschappen. De belangrijkste is Caterpillar Belgium, daar gebeurt de productie.

Caterpillar Belgium

Winstgevend

Caterpillar Belgium is een winstgevend bedrijf. Deze tabel geeft de cijfers van de laatste 3 jaar:

Tabel winst Caterpillar

Dit zijn geen massale bedragen maar Caterpillar heeft een mooie geschiedenis van winstgevendheid. Dit maakt dat het bedrijf voor meer dan 200 miljoen euro gefinancierd wordt door winst. Dit vinden we hier op de balans:

Intern EV Caterpillar

Daardoor heeft het bedrijf weinig schulden, wat in moeilijke tijden altijd een goede zaak is.

Herstructurering 2013

Caterpillar Belgium heeft trouwens reeds bewezen zijn best te willen doen. In 2013 startte een herstructurering. In het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering vinden we meer uitleg.

Caterpillar herstruc1

Caterpillar herstruc2

Hier staat dat in 2013 een herstructureringsoperatie is opgestart die de naam ‘Plan Industriel’ kreeg. Doel van de operatie was om van het bedrijf een efficiënt productiecentrum te maken voor de Europese markt. Het personeelsaantal daalde van 2.900 naar 2.200.

Notionele intrest

Ook dit kleine regeltje in de jaarrekening wil ik je niet onthouden. Door de notionele intrestaftrek bespaarde Caterpillar 4,5 miljoen euro aan belastingen. En da’s enkel nog maar het cadeau van 2015. Reeds verschillende jaren profiteert Caterpillar, zoals trouwens elk Belgisch bedrijf, van deze maatregel:

Cater notion

Europa

De conclusie is eenvoudig. Caterpillar Belgium is verre van een bedrijf in moeilijkheden. Is de productie in China goedkoper? Wellicht. Tegen een land waar sociale voorzieningen amper bestaan, kan je niet concurreren.
Maar veel erger voor Caterpillar is het nieuws dat ons eerder deze week bereikte over Apple. Europa verplicht Ierland om miljarden belastingen terug te vorderen van Apple. Retroactief!
Dit maakt dat alle gesprekken die Charleroi of Wallonië wil gaan voeren om Caterpillar van gedacht te doen veranderen weinig zin hebben. Want Caterpillar zal altijd de kaart trekken dat waakhond Europa elke deal, zelfs jaren later, onderuit kan halen.
Echt verdrietig vind ik dat. Ik ben voor Europa, maar als dit betekent dat lidstaten geen vrijheid meer hebben om met bedrijven in gesprek te gaan om werkgelegenheid te behouden, dan is dit geen goede zaak. De 13 miljard die Europa misschien ooit van Apple gaat krijgen, is nu al verloren in Charleroi.


Balansen ont-dekken?

Vera Smets geeft regelmatig het gratis webinar 'Balanslezen voor absolute beginners'. Wil je in een half uurtje veel bijleren, dan kan je hier inschrijven. 

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!