fbpx

Financieel nieuws is zelden sexy. Maar dit moet je toch even lezen. Want het gaat ons allen aan. Je hebt waarschijnlijk al gehoord over Eandis. Zij transporteren energie. Laat ik in enkele regeltjes ‘energie voor dummies’ kaderen wat zij doen.

Energie voor dummies

Engie-Electrabel zorgt voor de productie van energie. In de kerncentrales bv. wordt energie opgewekt. Maar hoe geraakt de energie bij je thuis? Daar is transport voor nodig. Het transport gebeurt voor een deel door Elia, zij zorgen voor de hoogspanning. Dit kan je vergelijken met een autosnelweg. De energie verplaatst zich via autosnelweg Elia. Vanaf de afrit heb je de kleinere wegen, dit is de laagspanning. Die wordt in Vlaanderen grotendeels verzorgd door Eandis. Elia en Eandis zorgen er dus voor dat de energie bij je thuis geraakt. Daarvoor hebben ze netwerken nodig die boven en onder de grond liggen. De grote hoogspanningsmasten van Elia heb je wellicht al gezien. Eandis ken je dan weer van de meter bij je thuis.

Eandis zoekt geld in China

Wat is er nu aan de hand? Eandis heeft geld nodig. Vroeger werd dit geld geïnvesteerd door de gemeenten. Want zij zijn eigenaar van Eandis. Maar aangezien de meeste gemeenten nu zelf krap bij kas zitten, is er geen geld voor Eandis. Dus is Eandis op zoek gegaan en heeft verschillende partners bekeken. Uiteindelijk is hun oog gevallen op een Chinees energiebedrijf. En daar wringt het schoentje. Op zich is een Chinese investeerder geen probleem. Maar ik voel me niet echt happy als vanuit China mee wordt beslist hoe wij met onze energie omgaan. Milieu en energie zullen cruciaal zijn de komende jaren. Daarover moet je als land zelf kunnen beslissen.

Rendement van 3 à 4 %

Belangrijk detail is dat deze deal best rendabel is. Over rendementsberekeningen kan je discussiëren maar deze deal brengt de Chinezen toch jaarlijks 3 à 4 % op. En nu hoor ik je tot hier roepen: ‘Dat wil ik ook!’. Terecht.
Dit alles is zeer dringend. Op 3 oktober houdt Eandis een algemene vergadering waarin over deze deal beslist wordt. Enkele raadsleden van je gemeente moeten daar de stem van de gemeente gaan uitbrengen. Hierover wordt momenteel gesproken in alle gemeenteraden die een zitje bij Eandis hebben.

Mijn idee

Ik geef niet graag advies maar ga het hier toch doen:

  • Contacteer uw gemeenteraad en vraag of zij met de Eandis deal te maken hebben. Want niet alle Vlaamse gemeenten maken deel uit van Eandis.
  • Contact nemen met je gemeente hoeft niet moeilijk te zijn. Ga naar de website van je gemeente en stuur een mail met als onderwerp ‘Eandis-deal’. Dan weten ze hoe laat het is.
  • Vraag aan de gemeenteraadsleden of zij aan Eandis willen vragen de deal even in de ijskast te stoppen. Want hierover moet eerst nog goed nagedacht worden.
  • Als je er zin in hebt, geef dan aan dat jij ook wel een beetje spaargeld wil investeren. Als we dit met vele Vlamingen doen, hoeven we misschien geen geld uit China te halen.
  • Tot slot, doe vooral waar je je goed bij voelt. Maar denk er in ieder geval over na. Als je de woorden ‘China’ en ‘Eandis’ googlet, vind je nog veel meer informatie. Af en toe een bewuste burger zijn… kan echt geen kwaad.

 

 

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!