fbpx

Balansen van voetbalploegen zijn plezant om te lezen. Want daarin zie je dat een voetbalploeg een bedrijf is als een ander. Zeker als het over Real Madrid gaat!

Zoals steeds in mijn blogs beginnen we bij het begin. Een balans is een document dat twee dingen vertelt:

  • Passief: waar komt het geld vandaan?
  • Actief waar gaat het geld naartoe?
Niet helemaal duidelijk? Dit filmpje legt het je in 1 minuut haarfijn uit.
Het fijne van de balanslogica is dat ze wereldwijd dezelfde is. De terminologie en taal mag anders zijn, op elke balans is actief gelijk aan passief.
Op de balans van Real Madrid staat een balanstotaal van 1,045 miljard euro.
Op het actief staat een zeer interessante post:

iva real

Mocht je Spaans je in de steek laten… het gaat hier over ‘immateriële, sportieve vaste activa’ voor een bedrag van 333,5 miljoen euro.
Alsof ik nu meer weet, denk je nu. OK, een woordje uitleg.

Vaste activa zijn uitgaven die verschillende jaren nuttig zijn voor een bedrijf. Een simpel voorbeeld is de oven die de bakker koopt. Die wil hij verschillende jaren gebruiken. Vaste activa worden ook investeringen genoemd. In grote bedrijven gebruikt men het chiquere woord capex ;-).

Spelers zijn patenten

Vaste activa kunnen materieel zijn, zoals de oven, maar er zijn ook immateriële vaste activa. Dingen die geen materiële waarde hebben maar die het bedrijf toch verschillende jaren kan gebruiken. Een patent mag een vodje papier zijn, als je dankzij dit papiertje het recht hebt om verschillende jaren een product te mogen maken, dan is dit een waardevolle investering.

Wat zijn de grote investeringen van voetbalploegen? Dat wist je al, dat zijn de aankopen van de spelers. Zo’n aankoop kan je zien als een patent om een speler gedurende een aantal jaar te mogen gebruiken. De soms gigantische transfersom die een club betaalt, wordt geboekt als immaterieel vast actief.

Hoe schrijf je een speler af?

Real Madrid heeft in het verleden veel meer dan 333,5 miljoen euro geïnvesteerd in spelers. Op de balans vind je de vaste activa aan hun boekwaarde. Dit is het bedrag dat je overhoudt na de jaarlijkse afschrijvingen.
Waarom schrijf je een speler af? Hoe gek het ook klinkt maar een speler in een voetbalploeg is perfect te vergelijken met een machine in een fabriek.
Om de jaarlijkse winst te berekenen maakt een bedrijf de volgende berekening:

  • Hoeveel werd er verkocht dit jaar?
  • Welke kosten waren hiervoor nodig?

Het goed begrijpen van winst is niet eenvoudig. Op mijn website vind je een quiz met 10 vragen – en antwoorden met extra uitleg – die je helpen te doorgronden wat winst echt betekent.
Om winst correct te berekenen houdt de boekhouder van de fabriek rekening met het feit dat machines elk jaar verslijten. Die jaarlijkse slijtagekost noemen we de afschrijving.
Ook spelers worden afgeschreven! Hamvraag is natuurlijk op hoeveel jaar de boekhouder van de voetbalploeg de spelers afschrijft. Het is immers niet altijd duidelijk hoe lang een contract met een speler zal duren. Er zou ooit een Italiaanse voetbalploeg veroordeeld zijn omdat… ze hun spelers afschreven op 20 jaar. Of het echt de waarheid is, weet ik niet, maar het zegt veel over hoe subjectief het winstgetal is. Revisoren moeten uiteraard controleren of de winst correct is berekend maar het is en zal altijd een subjectief getal blijven.

Spelers kopen en verkopen

Hieronder vind je de resultatenrekening van Real Madrid. De exploitatie-inkomsten van 620 miljoen euro komen voor 34% uit marketing en voor 27% uit TV-rechten. Voetbal is commerce, maar dat wist je al.

pl real madrid 1
 
Na de loonkosten - je zal Ronaldo op je loonlijst hebben staan - en andere werkingskosten hield Real Madrid het laatste seizoen 163 miljoen euro over, een pak meer dan het vorig seizoen waar we een getal van 135 miljoen lezen.
Interessant is het laatste cijfer onderaan (zie zwarte pijlen). Hier zie je een hoger cijfer voor het vorige jaar. Het verschil komt voort uit het feit dat er in 2014-2015 verschillende spelers zijn verkocht. Ik lees in het verslag dat het gaat om Di Maria en Morata – weet bij God niet wie dat zijn, I’m sorry :-).
Een voetbalploeg kan dus heel wat verdienen als het spelers voor een mooie som kan verkopen. Benieuwd hoe de resultatenrekening er gaat uitzien als ze Ronaldo in het uitstalraam zetten!

Want more fun?

Elke maand slimmer worden, while having fun? Dat kan nu door je te abonneren op FUNancial Times, mijn maandelijkse nieuwsbrief. Nieuwtjes en lots of fun!

Funancial Times trainingen

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!