fbpx

Wij kijken hier thuis graag Netflix. Series als 'House of Cards' zijn gewoon meesterlijk en houden je urenlang - té lang - vast voor de tv. Heel benieuwd ging ik op zoek naar hun cijfers. Dit wordt weer een blogje over miljarden... en toch ook weer niet.

Facts & Figures

Enkele feiten. Netflix is het grootste internet televisienetwerk ter wereld. Ze tellen 104 miljoen klanten in 190 landen die dagelijks 125 miljoen uur tv kijken. Alstublieft.

En nu denk je, zo'n bedrijf verdient bakken geld. Dacht ik ook. Tot mijn verbazing vond ik getallen die niet echt super zijn.

3 documenten

Heb je een beetje kennis van bedrijfsfinanciën dan weet je dat 3 documenten de basis vormen van alle financiële rapportering:

De balans is het moederdocument. Daarvan worden 2 documenten afgeleid:

  • Resultatenrekening: Film van de WINST
  • Cashflow-rapport: Film van de CASH.

By the way, het verschil begrijpen tussen winst en cash is niet zo vanzelfsprekend. Op mijn website vind je een woordje uitleg gevolgd door een quiz met 10 vragen. Zo zie je wat je wel... en niet weet. Don't worry, je krijgt ook de antwoorden met extra duiding.

Ben je ondernemer en zit je regelmatig samen met je boekhouder? Dan is de kans groot dat jullie alleen over de balans en de resultatenrekening praten. Want enkel deze 2 documenten zijn verplicht indien je niet op de beurs bent. Niets belet je natuurlijk om je boekhouder te vragen ook een cashflow-rapport te maken. Het is een zeer interessant document dat je gaat helpen beter zicht te krijgen op je bedrijf.

Netflix is een beursgenoteerd bedrijf. Dit betekent dat ze elk kwartaal de 3 documenten moeten voorleggen. Deze week presenteerden ze de resultaten voor de eerste 6 maanden van 2017. Je kan de 3 documenten als eenvoudige Excell-bestanden downmoaden. Klik op de foto hieronder als je zelf in de cijfers wil duiken.

Net

De focus van deze blog gaat naar het Cashflow-rapport of de 'Consolidated Cashflow Statement'. Het woord 'Consolidated' verwijst naar de groep. Netflix heeft wereldwijd heel wat vennootschappen. Daarom wordt er een groepsoverzicht gemaakt.

De Cash van Netflix flowt niet...

Hieronder vind je de cashflow van Netflix:

Neta

 

Een bedrijf kan op verschillende manieren aan cash komen. Daarom wordt de Cashflow Statement opgedeeld in 3 blokken:

  • Cashflow from Operating Activities (zie rode pijl hierboven): de cash die het bedrijf verdiende door zaken te doen.
  • Cashflow from Investing Activities (zie blauwe pijl hierboven): de cash die gespendeerd werd aan investeringen.
  • Cashflow from Financing Activities (zie groene pijl hierboven): de cashtransacties van en naar banken en investeerders.

Belangrijk detail: getallen tussen haakjes - vaak gebruikt in Amerika - zijn negatieve getallen.

Je kan al raden dat de Cashflow uit Operaties de belangrijkste bron van cash zou moeten zijn. Een gezond bedrijf verdient geld door het bedenken, maken en verkopen van producten of diensten.

Bij Netflix zien we hier echter een negatief getal. De business op zich brengt dus geen geld op. Integendeel, de business eet geld. En toch heeft Netflix geen cashproblemen. Hoe kan dat?

Lening van 1,4 miljard dollar

Het antwoord vinden we in deel 3, de Cashflow from Financing Activities. We zien hier een cashbron van meer dan 1,4 miljard dollar. In de details boven dit cijfer zien we dat het vooral gaat om 'debt', schulden dus. Netflix is in de eerste helft van 2017 gaan lenen voor 1,4 miljard dollar. Zo vermijd je natuurlijk cashproblemen. Alleen... leningen moeten terugbetaald worden!


Meer weten?

Ben je ondernemer of ondernemend? En worstel je met financiële cijfers? Dan ga je veel leren in mijn gratis webinar. Welkom!

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!