fbpx
EBITx5! Merci, K3!

EBITx5! Merci, K3!

Ik heb een boon voor Studio 100. Volgen wat Gert, Hans en hun ploeg allemaal doen, vind ik heel plezierig. Graag presenteer ik jullie de belangrijkste cijfers van hun jaarrekening. Net zoals elke bvba en nv in België moet Studio 100 zijn balans publiceren. Waar vind je balansen van bedrijven? En vooral, hoe moet je ze lezen? Wil je dit weten, dan gaat mijn gratis E-book '17 Tips om een balans te lezen' je een pak verder helpen!

De cijfers van K3 & Co!

Het volledige jaarrapport van Studio 100 telt 51 bladzijden. Geen zin in het volledige boekwerk? Don't worry, hieronder vind je de belangrijkste getallen.

Verkoop = 161,6 miljoen

De omzet steeg van 151,4 miljoen naar 161,6 miljoen, een stijging van 6.7%.
Omzet is een ander woord voor verkoop. Je vindt het bovenaan de resultatenrekening (pagina 8 van het jaarrapport).

S100 omzet

Waar komt de verkoop van Studio 100 vandaan? De groep is opgedeeld in 5 divisies.

5 divisies... met K3 als cash cow!
 1. Het grootste deel van de omzet wordt gehaald in de divisie themaparken. Studio 100 bezit 3 outdoorparken, 2 indoorparken en 1 aquapark. De bekendste zijn Plopsaland De Panne en PlopsaCoo. Minder bekend zijn het Holiday Park in Duitsland en Plopsa Indoor in Nederland (Coevoorden).
  De themaparken kenden in 2016 hun beste jaar ooit. Ze haalden een omzet van 71,5 miljoen, een stijging van 0.8 % in 2015.
 2. De tweede divisie is Studio 100 Benelux die zich bezighoudt met TV series, films en theatershows. Ook het vermarkten van de figuren valt onder deze divisie (boeken, video’s, apps, merchandising,…). In 2016 werd een omzet gehaald van 69,8 miljoen, een stijging van maar liefst 33,6% ten opzichte van 2015. Vanwaar deze stijging? Je raadt het al, de afscheidstour van K3 die 450.000 bezoekers lokte, is de cash cow van 2016.
 3. Studio 100 Media, de 3de divisie, exploiteert de Studio 100 catalogus in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hier werd een omzet van 13,9 miljoen gehaald.
 4. Studio 100 Animation is de vierde divisie met een omzet van 10,1 miljoen. Dit zijn de producties van de Franse en Australische studio’s.
 5. Studio 100 International is actief in de rest van de wereld. We lezen dat de inkomsten in 2016 beneden de verwachtingen bleven. Een getal wordt niet vernoemd.
Oeps… Foutje

Heb je meegeteld? Dan heb je gezien dat er in bovenstaande getallen een fout moet zitten. Want de som van de omzet van de divisies komt niet overeen met de totale omzet van 161,6 miljoen. Reken het gerust zelf even na op deze pagina’s.

S100 tabel

Ik heb Studio 100 een mail hierover gestuurd. Dit is hun reactie:

S100 mail

Correcte reactie, alleen had het beter geweest deze slordigheid te vermijden. By the way, is dit een grote fout? Helemaal niet. Het is niet de eerste keer dat de jaarrekening van een bedrijf geruisloos passeert zonder dat iemand echt alles nakijkt. Spijtig genoeg zijn er ook weinig journalisten die de moeite nemen om er met de fijne kam door te gaan… Bovendien gaat het om verklarende tekst en gaat het waarschijnlijk om een redactiefout. Maar toch, het is slordig. En zeker gezien het fraudeverhaal van vorig jaar bij Studio 100 was een fijne kam zeker van pas gekomen.

EBIT x 5!!

Verkopen is iets anders dan geld verdienen. Anders gezegd, mooie omzetten gaan niet altijd samen met hoge winsten. Elke ondernemer met visie, ook Gert en Hans, bekijken de winst op twee niveaus:

 • Wat is de bedrijfswinst of EBIT?
 • Wat is de totale winst?

Tip 15 van het E-book vertelt je waar je de EBIT en totale winst van een bedrijf kunt vinden.

De bedrijfswinst van Studio 100 vinden we ook op pagina 8.

S100 ebit

Dit getal zegt hoeveel overblijft van de verkoop na de werkingskosten. Deze indicator wordt ook weleens EBIT genoemd. EBIT staat voor Earnings Before Interest & Taxes. De bedrijfswinst houdt inderdaad geen rekening met de kosten van intresten en belastingen.
Wat zien we bij Studio 100? De EBIT steeg van 2,1 miljoen euro naar 11,5 miljoen euro. Fantastisch werk van Gert, Hans & Co, want de EBIT ging maal 5!

De totale winst, na intresten en belastingen, bedraagt bijna 1,5 miljoen. We zien op pagina 9 een opmerkelijke verbetering tegenover het verlies van 11,2 miljoen vorig jaar.

S100 winst

Nog even dit, Studio 100 is ondertussen een internationale speler geworden. De groep telt ondertussen 42 vennootschappen in binnen- en buitenland.
Proficiat, Studio 100, doe zo voort. Zorg er enkel voor dat er volgend jaar geen typo’s meer in het jaarrapport staan…


Meer weten?

Ondernemers, directieleden, kaderleden,... vaak kennen ze te weinig van financiële cijfers. Soms hoor ik zeggen: 'Ik zou de balansen van mijn klanten of concurrenten moeten kunnen lezen.' Ik denk dan, soms hardop :-): 'Begin eerst met de cijfers van het bedrijf waarin jij werkt'. Een bedrijf managen zonder de financiële cijfers te begrijpen, is onmogelijk.

Twee tips om van start te gaan:

 • Zoals hierboven al gezegd, ga aan de slag met het gratis e-book '17 Tips om een balans te lezen'. Bedenk enkele bedrijven die je interesse hebben en ga met het e-book in je hand, hun cijfers bekijken. Elke balans is een leerrijk verhaal!
 • Wil je meer achtergrond? Wat is een balans, een resultatenrekening, cashflow, ebit,...? Wil je dit weten, dan is mijn online training misschien iets voor jou.

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

 • tel +32 475 81 86 83
 • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!