fbpx
De Ronde Van Vlaanderen in euro

De Ronde Van Vlaanderen in euro

Nederlanders Anna Van der Breggen en Niki Terpstra winnen de Ronde Van Vlaanderen. Knappe oranje girl and boy power! Benieuwd naar de balans van Flanders Classics, het bedrijf van Wouter Vandenhaute? Ik zocht ze voor je op! By the way, ben je ondernemer, dan vind je onderaan deze blog een verrassing!

BOEB!

Dit is de balans van Flanders Classics. Geen zin in 16 pagina's? No problem. Ik ontwikkelde een tool die de mooie naam BOEB kreeg. BOEB staat voor Balans Op Een Blad. De belangrijkste getallen van de jaarrekening worden samengebracht op 1 A4'tje.

Dit is de BOEB van Flanders Classics. Onder de BOEB vind je commentaar bij de 4 getallen die bij de pijlen staan. 

Flanders 2 Classics BOEB

Geen verkoop?

Eerst even dit. Rechts bovenaan de BOEB zie je dat er bij 'verkoop' niets staat. Flanders Classics is een bedrijf dat de balans neerlegt volgens het 'verkorte schema'. Het verkorte schema geldt voor middelgrote bedrijven. In tip 5 en 6 van het gratis e-book '17 Tips om een balans te lezen', vind je meer informatie over de verschillende schema's.

EBIT

Bij de groene pijl vind je de EBIT. EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes. Het is een belangrijke indicator om de gezondheid van een business te meten. In boekjaar 2016 werd een EBIT gerealiseerd van 159.309 euro. Mooi! Wat zegt dit? Na alle werkingskosten blijft van de verkoop een bedrag van 159.309 euro over. Merk ook de stijging op tegenover het vorige jaar toen een EBIT van 118.128 euro werd 'gescoord'. Goe bezig, Flanders Classics!

Winst

Bij de blauwe pijl vind je de winst. Daar lezen we een bedrag van 106.335 euro, een verdubbeling tegenover vorig jaar. Ik ben altijd blij te lezen wanneer een bedrijf winst maakt. Want enkel een winstgevend bedrijf is gezond genoeg om op eigen krachten te blijven investeren en groeien. En dat is ook wat Flanders Classics doet. De winst wordt niet uitgekeerd aan de aandeelhouders want rechts onderaan staat een nul bij de dividenden. De winst is volledig in het bedrijf gebleven. Betekent dit dat Wouter Vandenhautte & Co vrijwilligers zijn? Zeker niet. Een aandeelhouder die in zijn bedrijf werkt, kan zichzelf een loon uitkeren. We kunnen niet zien of dit hier het geval is. 

Vorderingen

Op de balans vinden we bij de zwarte pijl de vorderingen. Hoe moeten we dit lezen? De balans is een foto. Dit betekent dat op 30 september 2016 een bedrag van 3.128.300 euro uitstond bij de klanten. Op dat moment was een bedrag van meer dan 3 miljoen niet betaald door de klanten. Dit is de grootste som op het actief. Probleem? Moeilijk te zeggen. Het kan een momentopname zijn. Misschien ziet deze post er na een maand al heel anders uit. Maar toch, het management van een bedrijf moet deze post in vraag stellen. Waarom is dit bedrag zo hoog? En wat kan eraan gedaan worden?

Leveranciers

Tot slot vinden we bij de rode pijl de leveranciersschulden, een bedrag van 3.197.498 euro. En zo zien we meteen hoe Flanders Classics het probleem van de vorderingen oplost. 'Klanten betalen laat? Geen probleem! Dan laten wij de leveranciers wachten!', moeten ze bij Flanders Classics gedacht hebben. Niets fout mee. Onder voorwaarde natuurlijk dat Flanders Classics zijn betalingstermijnen nakomt. Dat kunnen we hier niet uit afleiden. Een tip voor ondernemers: onderhandel met je leveranciers niet alleen over de prijs maar ook over de betalingstermijnen. Langere termijnen kunnen je helpen om cashproblemen te vermijden. Maar respecteer de afgesproken termijn. Een professionele ondernemer is ook en vooral een correcte ondernemer! 


Word de Slimste Ondernemer ter Wereld!

Vera Smets houdt van eenvoud. Daarom ontwikkelde ze de BOEB of Balans Op Een Blad. De belangrijkste cijfers van je bedrijf op 1 blad, het kan!

Tijdens de finaleweek van De Slimste Mens heeft Vera 2 cadeaus voor je:

  • Je krijgt 50% korting op de online training 'Leve de BOEB!'. Bij aankoop gebruik je de couponcode slimstemensterwereld.
  • Vera maakt voor jou gratis de BOEB van je bedrijf (als je balans beschikbaar is bij de Nationale Bank). Na aankoop van de BOEB-training mail je het BTW-nummer naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. en binnen 24 uur heb jij jouw BOEB. 

Veel kijk- en leerplezier!

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!