fbpx
Miljarden verlies en toch overleven? Hoe doet Tesla dat??

Miljarden verlies en toch overleven? Hoe doet Tesla dat??

Eergisteren kreeg ik deze mail:

'Beste Vera,

Na je boeiende training vandaag, heb ik aan mijn zoon gevraagd het verschil uit te leggen tussen winst en cash. Hij bleef het antwoord schuldig. Even zeggen dat hij economie studeert aan de universiteit en 15/20 haalde voor zijn examen boekhouden. Hij kent wel het volledig Belgisch rekeningstelsel uit het hoofd...
#getyourfundamentalsright

Bedankt voor vandaag!'

Winst ≠ Cash

Inderdaad, vele economiestudenten kennen een boel codes en ratio's uit het blote hoofd. Maar de fundamentals uitleggen... dat is wat anders. Wil je echter ooit een rol van betekenis gaan spelen in het bedrijfsleven, dan moet je vooral het fundament goed snappen: wat is het verschil tussen winst en cash?

784 miljoen dollar verlies... op 3 maanden!

Een dankbaar voorbeeld om het verschil tussen winst en cash uit te leggen is Tesla. Enkele dagen geleden liet het bedrijf weten dat ze tijdens het eerste kwartaal van 2018 het grootste verlies ooit hebben gemaakt. Hieronder zie je in de resultatenrekening, ook P&L of Profit&Loss genoemd, over welk bedrag het gaat. Belangrijk, getallen tussen haakjes zijn negatieve getallen. De rode pijl onderaan toont je dat een verlies van meer dan 784 miljoen dollar werd opgetekend... op 3 maanden tijd. 

Tesla PL1

Je ziet dat ook in de vorige kwartalen verlies werd gemaakt.

Nu vraag jij je af: hoeveel verlies werd er in totaal gemaakt? Dit vinden we niet in de kwartaalcijfers. Het jaarrapport voor 2017 dat onlangs werd gepubliceerd, geeft hierover wel informatie. 

Bergen verlies en bergen cash? Yes, you can!

Hieronder vind je de balans van Tesla op 31 december 2017.

Laten we ook hier starten met de fundamentals. Voor elke balans geldt altijd: actief = passief. Vind je dit moeilijk, bekijk dan even dit tekenfilmpje van 1 minuut.

Om een balans te begrijpen ga je best altijd op zoek naar het evenwicht tussen actief en passief. Dit principe is wereldwijd geldig. De terminologie mag anders zijn, maar de logica verandert niet. Ook bij Tesla (zie 2 blauwe pijlen hieronder) vinden we 2 getallen die gelijk zijn aan elkaar. Het balanstotaal bedraagt 28,6 miljard dollar.

Tesla 2Balans

Een hoog of laag balanstotaal zegt niets over financiële gezondheid.

Totaal verlies... meer dan 5 miljard dollar!

Waar zie je wel of een bedrijf financieel sterk of zwak is? Kijk naar de rode pijl hierboven. Het totaal verlies van Tesla bedroeg op 31 december 2017 een bedrag van 4,9 miljard dollar. Tel daarbij het kwartaalverlies van 784 miljoen dollar (voor Q1 2018 - dat las je hierboven), dan komen we aan een verlies van meer dan 5 miljard dollar. Daar word ik even stil van. Jij waarschijnlijk ook. De vraag stelt zich nu: hoe overleef je in godsnaam als bedrijf wanneer je meer dan 5 miljard verlies draait? Ook dat antwoord vinden we op de balans.

Een bankrekening van 3,3 miljard

Bovenaan de balans vinden we de bankrekening van Tesla. Daar blinkt een bedrag - zie groene pijl hierboven - van 3,3 miljard. Les 1 voor elke ondernemer: een bedrijf gaat niet failliet zolang er... cash is. Daar heeft Tesla goed voor gezorgd. Het bedrijf is constant op zoek naar geld. En daar slaagt het zeer goed in. Twee getallen op de balans vertellen je hier meer over.

Kapitaal van 9,2 miljard. Schuld van 23 miljard.

Bij de zwarte pijl hierboven zie je een bedrag van bijna 9,2 miljard dollar. Het gaat hier om 'capital'. Kapitaal staat voor het geld dat werd geïnvesteerd door de aandeelhouders. Tesla kreeg dus al enorm veel geld van de aandeelhouders. Maar dat is niet alles. Bij de 'liabilities' (zie gele pijl hierboven) staat 23 miljard dollar. Tesla heeft dus ook enorme schulden. 

Op de website van Tesla vind je deze gegevens over de 'notes'. Notes zijn obligaties. Obligaties zijn leningen.

Tesla NotesHoe lees je dit?

  • Maturity date = vervaldatum: de dag waarop de lening moet terugbetaald worden.
  • Issuance date = uitgiftedatum: de dag waarop de lening gestart is.
  • Interest rate: de intrest die moet betaald worden op de lening.
  • Aggregate Principal Amount: bedrag van de lening (in miljoenen dollar).

Zo lees je bv. dat Tesla in mei 2013 een lening aanging van 205 miljoen dollar (aan een intrestvoet van 1,5%) die in juni 2018 moet terugbetaald worden.

Tesla in problemen?

Is Tesla een bedrijf in problemen? Dit is nog lang niet het geval! Dit soort balansen zien we trouwens vaak wanneer het gaat over het ontwikkelen van nieuwe technologie. Je hebt jaren van development (lees: cash) nodig vooraleer je winst gaat maken. Veel zal afhangen van het nieuwe model 3. Slaagt Elon Musk erin om de problemen met de productie op te lossen? De laatste maanden was de berichtgeving hierover niet altijd hoopvol. Slechte pers is voor een bedrijf als Tesla gevaarlijk. Want slechte pers kan toekomstige investeerders afschrikken. En zoals het er nu naar uitziet, zal Tesla nog regelmatig op zoek moeten gaan naar cash...


Ondernemer?

Ben je ondernemer, dan moet je de balans begrijpen. Vera Smets ontwikkelde de BOEB of Balans Op Een Blad. Meer weten? Deze gratis online training duurt een kwartier en gaat je jarenlang helpen!finance is fun 76

 

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!