fbpx

Mijn jongste dochter kwam gisteren thuis van Pukkelpop: 'Het was megagoed maar ik ben keimoe.' Terwijl zij bekomt van de zware dagen, ga ik op zoek naar de balans.

Welk bedrijf zit achter Pukkelpop?

Het is niet altijd eenvoudig het bedrijf te vinden dat achter een festival zit. Gelukkig vind ik op de site van Pukkelpop het BTW-nummer. 

BTW nummer

Daarmee kan ik aan de slag bij de Nationale Bank waar alle balansen gratis en online te vinden zijn.

Eerst even naar de basis. De logica achter een balans is wereldwijd dezelfde. Ik maakte dit tekenfilmpje van 1 minuut om het uit te leggen:

 

Benieuwd hoe de balans van het café verder gaat? Volg dan het gratis webinar 'Balanslezen voor niet-financiële ondernemers'!

De balans van Pukkelpop is verre van ingewikkeld. Het hele jaarrapport vind je hier. Geen zin in 19 bladzijden? Laat ik je dan onmiddellijk meenemen naar de highlights.

liq

Cash van Pukkelpop = 6.831.168 euro!

De foto hierboven toont je een post 'Liquide middelen' van 6.831.168 euro. Je vindt dit ook terug in het jaarrapport onderaan pagina 4. 'Liquide middelen' is het boekhoudkundige woord voor de bankrekening. Niet mis, zou ik zeggen!

Maar laten we meteen nuanceren:

  • De meest recente balans die we vinden bij de Nationale Bank is die van 31/12/2016. Dit betekent dat Pukkelpop op 31 december 2016 een bedrag van bijna 7 miljoen euro op de bankrekening had staan. We zijn meer dan 1,5 jaar verder. Het kan er dus nu helemaal anders uitzien.
  • Waarom is er geen recentere balans? Bedrijven hebben tot einde augustus tijd om hun balans neer te leggen bij de Nationale Bank. Pukkelpop is dus nog niet te laat. Maar de tijd dringt wel.
  • In de tweede kolom van de foto hierboven zien we 5.984.504 euro staan. Dit is de cash op 31/12/2015. Wanneer je oudere balansen opvraagt, vind je ook mooie bankrekeningen. Dit laat vermoeden dat de cashpositie in het algemeen niet slecht is.
  • Opmerkelijk is ook dat de cash bijna het hele actief uitmaakt. Onderaan de foto zien we het totaal actief van 7.111.2015 euro. In het filmpje van het café hierboven zag je het al: het actief van de balans zegt je waar het geld van het bedrijf naartoe ging. Bij Pukkelpop blijft bijna al het geld op de bankrekening staan. Is daar iets mis mee? Helemaal niet. Wat mij betreft, mag een ondernemer goed zijn boterham verdienen. Want laten we wel wezen, voor elke ondernemer die goed boert, zijn er minstens tien die elke dag financiële stress hebben.
Sociaal oogmerk?

 De jaarrekening bij de Nationale Bank start met deze gegevens:nbb sociaal

Enigszins verbaasd stel ik vast dat Pukkelpop een vennootschap met sociaal oogmerk is. Om te weten wat dit sociale doel is, ga ik op zoek in het Belgisch Staatsblad. Bij de statuten van 'The Factory', het bedrijf achter Pukkelpop, vind ik dit:

sociaal doel

Hier heb ik het een beetje moeilijk mee. Is Pukkelpop bezig met de artistieke ontplooiing en idealen van de jeugd? Misschien wel, maar naar mijn aanvoelen is het vooral een commercieel bedrijf. Als ik hoor welke prijzen gehanteerd worden, dan hoor ik daar geen sociale bedragen.

Chokri en Sihame?

De cash op de bankrekening bevestigt dat de Pukkelpop-business goed draait. Nog eens, ik heb daar geen problemen mee. Maar als je jezelf een sociale ondernemer noemt, dan moet je met dat geld iets doen. Dan kan je het niet maken dat er bijna 7 miljoen euro op de bankrekening staat. Misschien moet Chokri Mahassine gaan praten met sociaal ondernemer Sihame El Kaouakibi van Let's go urban. Ik ben ervan overtuigd dat zij samen mooie dingen kunnen doen voor onze jeugd!


Ondernemer?

Vera Smets geeft het gratis webinar 'Balanslezen voor niet-financiële ondernemers'. Heb jij je eigen zaak? En wil jij je balans gaan gebruiken als instrument om je bedrijf beter te managen en financieel sterker te worden? Schrijf dan vlug in!

finance is fun 76

 

 

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!