fbpx

Heel kort door de bocht zou je Alibaba kunnen omschrijven als de Chinese bol.com. De financiële cijfers van Alibaba zijn echter vele veelvouden van de bol.com resultaten.

Visie Alibaba

Wanneer ik meer wil weten over een bedrijf, ga ik - net zoals iedereen - kijken naar de website. Ik schrok een beetje toen ik de visie van Alibaba las:

visie

 'Our customers will meet, work and live at Alibaba.' Big brother is een Chinees...

Ik ben geen filosoof dus ik ga niet uitwijden over Big Brother. Laten we in de financiële gegevens duiken. De cijfers van het eerste halfjaar van 2018 (H1 2018) vertellen een interessant verhaal.

Cijfers Alibaba H1 2018

We gaan onderstaande tabel onder de loep nemen.

pl

 

De datum bovenaan zal je misschien verbazen: september is de toch niet de 6de maand? Net zoals vele Aziatische bedrijven begint Alibaba zijn boekjaar op 1 april. Geen grap!

De cijfers dan. Laten we beginnen met de 'top line', 'revenue' of 'verkoop'. De tabel hierboven toont een verkoop van 166 miljard Chinese Yuan. Op de tabel zie je RMB staan. Dit staat voor Ren Min Bi, wat staat voor de Chinese Yuan. In euro komt dit op een kleine 21 miljard... voor een half jaar. Dit is een massaal getal, zeker wanneer je vergelijkt met H1 2017. Toen was de verkoop 105 miljard RMB.

Stijgende verkoop maar dalende winst

Een tweede interessante lijn in de tabel is de 'Income from Operations' wat we ook soms EBIT noemen. EBIT staat voor Earnings Before Interest & Taxes. We kijken dus naar de winst zonder rekening te houden met intresten en belastingen. Wat betekent dat we de winst uit de werking bekijken of de 'income from operations'. EBIT zegt dus: hoeveel blijft er van de verkoop over na de werkingskosten? Daar zien we een daling van 34 naar 21 miljard. Alibaba geeft aan dat dit ondermeer komt door overnames en enkele strategische investeringen die nog niet rendabel zijn.

Dezelfde tendens zien we bij 'net income' of 'netto winst'. Hoeveel blijft er van de EBIT over na intresten en belastingen. Hier zien we een daling van 31 naar 26 miljard. Merk ook op dat voor H1 2018 de EBIT lager is dan de winst. Dit heeft vooral te maken met een hoog 'interest and investment income' van 13,8 miljard, lezen we. Dit zou de verkoop van een bedrijf uit de groep kunnen zijn.

Van centen naar procenten

Denken in miljarden kan niemand. Daarom gaan we in management accounting vaak de zaken in procenten zetten. Zo worden ze begrijpbaar.

We berekenen de EBIT-marge en de winstmarge

Op de tabel hieronder zie je de berekeningen:

marges

Procenten hebben het voordeel dat het niet meer uitmaakt of je in Chinese, Europese of Amerikaanse munt werkt want je kijkt naar verhoudingen. De procenten gaan helemaal spreken wanneer we ze visueel voorstellen. In mijn trainingen werk ik graag met een filter:

filters

Wat lezen we?

  • Voor elke 100 euro verkocht in de eerste 6 maanden van 2017 was er 32 euro over na de werkingskosten. Na ook de financiële kosten (en opbrengsten) en belastingen was er 30 euro over.
  • Voor elke 100 euro verkocht in de eerste 6 maanden van 2018 was er 13 euro over na de werkingskosten. Na ook de financiële kosten (en opbrengsten) en belastingen was er 16 euro over.

Met deze cijfers kan je als manager werken. Ze geven je de 'big picture'. Van daaruit moet je verdere vragen stellen:

  • Waarom stegen of daalden de marges?
  • Wat kunnen we eraan doen?
  • Welke acties gaan we nemen?
  • ...

Wanneer je deze oefening maakt, ga dan vooral je marges niet vergelijken met die van Alibaba. Het gaat je niet blij maken. Vele KMO's hebben winstmarges van slechts enkele procenten. Dat hoeft geen probleem te zijn. Belangrijk is dat het management de winstmarges kent en er ook naar handelt. Een kleine winstmarge is geen probleem wanneer er een kostenbewust beleid is en wanneer de kleine marges worden gecompenseerd door grote volumes.

Leraar Engels

Moet je verregaande financiële scholing hebben om dit soort analyses te doen? Echt niet. Op de website van Alibaba vond ik ook wat info over hun stichter Jack Ma. De brave man begon als... leraar Engels.

stichter

 


EBIT en Winst?

Elke Belgische nv, bvba en grotere vzw publiceert zijn EBIT en Winst. Deze cijfers vind je bij de Nationale Bank. Vera Smets schreef het gratis e-book '17 Tips om een balans te lezen'. Tip 15 vertelt je op welke pagina je EBIT en Winst vindt. Veel leesplezier!

17t

 

 

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!