fbpx
Op de Fiets! met Colruyt!

Op de Fiets! met Colruyt!

'Colruyt neemt Fiets! over', lazen we in de krant. Ik heb Fiets! altijd een fris bedrijf gevonden. Hun logo met uitroepteken is erg sterk. Goeie marketeers, daar!

logo fiets

De persberichten bij de overname laten verstaan dat Fiets! niet in de beste financiële papieren zit. Reden genoeg om in hun balans te duiken.

Balans Fiets!

Waar vind je de balans van 'Fiets!'? Simpel, elke bvba en nv in België moet zijn balans publiceren bij de Nationale Bank. Deze documenten zijn online en gratis beschikbaar. Mijn gratis e-book '17 Tips om een balans te lezen' helpt je op weg. 

De juiste balans vinden was niet evident, omdat 'Fiets!' niet de officiële naam van het bedrijf is. Dan maar op zoek naar het BTW-nummer, zo ben je zeker dat je de juiste balans hebt. Hoe vind je een BTW-nummer? Simpel, ik googlede 'btw-nummer Fiets!' en kreeg onmiddellijk het juiste antwoord.

nbb1

De vennootschap achter Fiets! heet Joma Sport. 

3 getallen

De balans telt 50 bladzijden. Maar je hebt slechts 3 getallen nodig om te zien dat de persberichten juist zijn. 

1. EBIT

Tip 15 van het e-book '17 Tips om een balans te lezen' vertelt waar de EBIT van een bedrijf te vinden is. EBIT staat voor Earnings Before Interest & Taxes. Op de balansen van de Nationale Bank vind je het woord 'Bedrijfswinst'. Tip15

Dit getal is erg belangrijk omdat het aangeeft hoeveel van de verkoop overblijft na de werkingskosten. EBIT zegt dus veel meer dan verkoop of omzet. Want veel verkopen is in principe niet zo moeilijk. Wanneer je de prijzen erg laag maakt, dan vind je makkelijk klanten. Maar de kans dat je geld gaat verdienen op je verkoop is zeer klein. Want je verkoop zal niet voldoende zijn om je kosten te dekken.

Meer verkoop - Minder EBIT

Wat zeggen de cijfers van Joma Sport?

De EBIT vinden we bij de rode pijlen hieronder. De boodschap is duidelijk. De core business is verlieslatend. Ook belangrijk, het bedrijfsverlies wordt groter. Vorig boekjaar zagen we een verlies van bijna 1 miljoen. Dit boekjaar staat er een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro. De business brengt geen geld op. De business eet geld.

nbb geel 

Opmerkelijk is de vergelijking met de 'omzet' bovenaan bij de groene pijlen. De omzet (of verkoop) is flink gestegen!

Dit is vaak een valkuil voor ondernemers. Ze gaan voor groei. Mooi! Maar de focus is te vaak enkel op de verkoop. Niets mis mee, want daar begint inderdaad het verhaal. Maar daar stopt het verhaal niet. Een succesvolle ondernemer zorgt er ook voor dat hij zijn kosten goed kent en constant in vraag stelt. Zijn de kosten echt wel nodig? Kunnen we het niet anders doen? Deze vraag moet regelmatig op de directietafel komen, wil een bedrijf financieel fit blijven. 

2. Winst of... verlies

Tip 15 hierboven geeft ook aan waar je winst of verlies vindt. Na de EBIT, is ook dit een belangrijk getal. Want EBIT houdt geen rekening met intresten en belastingen.

Dit zien we bij Joma Sport:

nbb2

De rode pijlen geven het verlies aan. Voor het meest recente jaar zien we dat het verlies niet echt veel verschilt van de EBIT die we daarnet zagen. Dit heeft te maken met financiële opbrengsten - zie groene pijl boven - waarover geen verdere informatie in de jaarrekening te vinden is.

3. Overgedragen verliezen

De getallen hierboven vertellen iets over de twee meest recente boekjaren. Je wil natuurlijk weten hoe het verleden eruit ziet. Zijn de verliezen enkel een fenomeen van de laatste jaren? Werd er vroeger misschien heel veel winst gemaakt?

Het getal dat je hierover verdere informatie geeft, vinden we op de balans. Daar zien we dat er verliezen zijn opgebouwd voor in totaal 3.971.648 euro. De verliezen zijn dus niet enkel van gisteren. 

nbb verlies

Interessant is ook de vergelijking met het vorige boekjaar. Laten we even het verschil berekenen.

nbb verschil

Het verschil van - 2.376.840 is een getal dat we herkennen. We zagen het hoger als 'verlies van het jaar'. Zo zie je meteen hoe balans en resultatenrekening in elkaar klikken. De resultatenrekening geeft aan hoe het vorige boekjaar winst of verlies werd gemaakt.

Verleden

Deze cijfers zijn niet florissant. Verre van. Enige nuance is echter nodig. Ten eerste kijken we naar het verleden. De eerste pagina van de balans geeft dit:

nbb bj

De getallen die ik hierboven besprak, zijn dus bijna twee jaar oud. Dat is het nadeel van de gepubliceerde cijfers. Je kijkt naar het verleden. Anderzijds blijft de boodschap wel dezelfde: de financiële cijfers waren niet goed. De persberichten over de overname geven aan dat ook nu de financiën zuurstof nodig hebben. Blijkbaar is Colruyt bereid de nodige hulp te geven. Ik kan me voorstellen dat er de voorbije maanden enkele pittige gesprekken gevoerd zijn tussen Colruyt en Fiets! En ik ben er zeker van dat ook de financiële cijfers regelmatig op de tafel zijn gekomen. 

De kogel is door de kerk. Dat is het belangrijkste. De expertise van Colruyt samen met het enthousiasme van een jonge onderneming zou weleens een gouden combinatie kunnen zijn. Ik wens het hen en hun klanten van harte toe! 


Gratis e-book!

Je las het hierboven al. Het gratis e-book '17 Tips om een balans te lezen' helpt de niet-financiële ondernemer om de belangrijkste getallen te halen uit de documenten van de Nationale Bank. Download het nu en word in korte tijd heel slim!

FB mo

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!