fbpx
De negatieve cashflow van Netflix

De negatieve cashflow van Netflix

Wij kijken vaak Netflix. En blijkbaar zijn we niet het enige gezin dat te veel voor de televisie hangt. Deze week hoorde ik dat Netflix er nog een concurrent bij krijgt. Apple TV+ staat met een hele batterij filmsterren klaar om de kijker van Netflix weg te halen. Reden genoeg om de financiën van Netflix onder de loep te nemen.

3 financiële documenten

Laten we beginnen met enkele financiële basisbegrippen. Wie ooit bij mij training volgde, weet dat alle financiële rapportering draait rond 3 documenten:

1. Balans:

2. Resultatenrekening:

  • Dit document, vaak P&L of Profit&Loss genoemd, legt uit hoe er de vorige periode WINST werd gemaakt.

3. Cashflow Statement:

  • Dit document, ook wel kasstromenrapport genoemd, legt uit hoe het bedrijf de vorige periode aan CASH kwam.

Weet je niet wat het verschil is tussen winst en cash? Je bent niet de enige. Het verschil is trouwens niet eenvoudig. Deze quiz met 10 vragen en antwoorden helpt je verder. Meer weten? Mijn boek - Finance is fun! richt zich naar niet-financiëlen en legt je haarfijn uit hoe de vork in de steel zit.

De 3 documenten staan niet los van elkaar. De balans is het moederdocument waar de 2 andere documenten aan verbonden zijn. Je kan het als volgt voorstellen:

BS PL CF

Terug naar Netflix, waar we onze focus richten op de Cashflow Statement.

3 soorten Cashflow

Het kasstromenrapport heeft 3 delen:

  • Cashflow from Operating Activities: hier zie je hoeveel cash de business heeft opgebracht. Met business bedoel ik het bedenken, maken en verkopen van producten of diensten. Je raadt het al, dit zou de belangrijkste bron van cash moeten zijn.
  • Cashflow used in Investing Activities: dit deel vertelt je hoeveel cash ging naar investeringen. Dit zijn uitgaven waar een bedrijf verschillende jaren plezier aan heeft. Voorbeelden zijn machines, gebouwen, computers,... Dit deel van de Cashflow Statement vertoont een negatief getal.
  • Cashflow from/used in Financing Activities: hier vinden we de geldstromen van en naar de geldschieters. Dit kunnen inkomsten zijn wanneer bv. de aandeelhouders een kapitaalsverhoging doen of wanneer de bank een extra lening geeft. Dit kunnen ook uitgaven zijn wanneer bv. aandeelhouders een dividend krijgen of wanneer leningen worden terugbetaald.
Cashflow Statement van Netflix

Dit is de Cashflow statement van Netflix voor de eerste 9 maanden van 2019:

Netflix1 CF

Belangrijk detail: getallen tussen haakjes zijn negatieve getallen. Dit zie je vaak in Amerikaanse en Britse rapportering. Bovenstaande getallen zijn bovendien te lezen in duizenden dollars.

Het zijn vele cijfers, ik weet het, maar laat je niet afschrikken. In een Cashflow Statement zijn er maar 3 getallen belangrijk. Ik heb er pijltjes bij gezet:

  • Operating Activities (rode pijl): - 1,4 miljard dollar
  • Investing Activities (groene pijl): - 179 miljoen dollar
  • Financing Activities (blauwe pijl): + 2,3 miljard dollar.

De boodschap is eenvoudig. Gedurende de eerste 9 maanden van 2019 heeft de business van Netflix geen geld opgebracht maar gekost. Cashproblemen zijn vermeden omdat de geldschieters geholpen hebben. Enkele lijntjes boven de blauwe pijl zien we dat er 'proceeds from issuance of debt' zijn voor 2,2 miljard. Er is dus extra geleend voor 2,2 miljard dollar. Slik!

En Facebook?

Een voorbeeld wordt pas echt duidelijk wanneer je er een ander voorbeeld naast zet.

Dit is de Cashflow Statement van Facebook, ook voor de eerste 9 maanden van 2019. Deze getallen zijn uitgedrukt in miljoenen dollars:

FB CF

Ik denk dat de pijltjes voor zich spreken.

Jouw Cashflow?

Is elk bedrijf verplicht een Cashflow rapport te publiceren? Neen, alleen beursgenoteerde bedrijven hebben die verplichting. Belgische vennootschappen die niet op de beurs zijn, moeten enkel een balans en resulatenrekening neerleggen bij de Nationale Bank. Deze documenten zijn niet altijd eenvoudig te lezen. Daarom ontwikkelde ik de BOEB of Balans Op Een Blad. 

Maar het is niet omdat een cashflow rapport niet verplicht is, dat je er geen moet maken. Ben je ondernemer? Vraag dan je boekhouder om ook een Cashflow rapport te maken. Dit hoeft niet veel te kosten want bij de betere boekhoudprogramma's is dat niet veel meer dan een druk op de knop. Hoort je boekhouder het in Keulen donderen wanneer je deze vraag stelt, verander dan van boekhouder!


Boek - Finance is fun!

Vera Smets wil niet-financiële mensen helpen om de financiële cijfers van bedrijven echt te begrijpen. Ben je een beginner en wil je graag de 3 documenten (balans, resultatenrekening en kasstromenrapport) goed begrijpen, lees dan het boek - Finance is fun! Of volg een training bij Vera.

boek Finance is fun NL

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!