fbpx
Oostends voetbal wordt Amerikaans

Oostends voetbal wordt Amerikaans

De kogel is door de kerk. Voetbalclub KV Oostende wordt overgenomen door Pacific Media Group, een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Reden genoeg om de financiële cijfers onder de loep te nemen.

BOEB!

Dit is de BOEB of Balans Op Eén Blad van KVO:

KVO BOEB

Wie al vaker met de BOEB werkte, ziet dat ze in een nieuw kleedje steekt. Sinds kort is de BOEB een volledige online tool geworden en zijn er 3 zusjes bijgekomen: de MOEB-tweeling en de ROEB! Ook hier brengen we de telkens de essentie op 1 A4, op 1 blad, dus! 

4 logos

Wil je meer weten over de nieuwe tool? In maart geef ik verschillende gratis webinars. Schrijf nu in!

MOEB in euro 

De BOEB geeft je het volledige plaatje van balans en resultatenrekening. De MOEB of Marge Op Eén Blad baseert zich enkel op de resultatenrekening. De MOEB in euro bekijkt over 3 jaar hoeveel van de bedrijfsopbrengsten overblijft na verschillende kosten. De tussentotalen spreken voor zich.

Op de MOEB van KVO hieronder zie je 2 voorbeelden (bij de 2 pijlen):

  1. In boekjaar 2018 bleef van de bedrijfsopbrengsten 6.056.021 euro over na de kosten van goederen en diensten. Anders gezegd: de brutomarge bedroeg 6.056.021 euro. 
  2. In boekjaar 2017 bleef van de bedrijfsopbrengsten 4.774.936 euro over na de kosten van goederen, diensten en lonen. Anders gezegd: de EBITDA was 4.774.936 euro.

KVO MOEB euro pijltjes

Even een detail, bovenaan de BOEB heb je gezien dat boekjaar 2018 eindigde op 30 juni 2019.

Wat zijn bedrijfsopbrengsten? Voor de meeste bedrijven is dit gelijk aan de verkoop. In voetbal gaat het ook om verkoop (inkomsten matchen, sponsoring,...). Maar bij KVO lezen we in de bijlagen van de jaarrekening dat er ook nogal wat subsidies zijn:

  • In 2018: 3.133.113 euro
  • In 2017: 3.872.473 euro 

Wat zijn 'goederen' bij een voetbalploeg? We vinden geen detail bij KVO maar het zouden bv. kosten van supportersmateriaal (shirts, petjes,...) kunnen zijn.

De post 'diensten' is bij de meeste bedrijven een groot getal. Het gaat hier om werkingskosten zoals energie, huur, verzekeringen, onderaannemingen,... Bij een voetbalploeg zouden onderaannemingen weleens een groot bedrag kunnen zijn. Voetballers hebben vaak een zelfstandig statuut en zijn dus geen echt personeel. Ze sturen hun factuur voor bewezen diensten en worden als onderaannemer geboekt bij de diensten. Ook het loon van de zaakvoerder van een bedrijf vinden we bij de 'diensten' en dus niet onder de post 'lonen'.

MOEB in %

De MOEB in % is gebaseerd op de MOEB in euro. Alle getallen zijn hier echter gedeeld door de bedrijfsopbrengsten. Zo krijg je een scherper beeld op de rendabiliteit.

Op de MOEB in % van KVO hieronder zie je opnieuw twee voorbeelden:

  1. In boekjaar 2018: per 100 euro bedrijfsopbrengsten was er 32,6 euro over na de kosten van goederen en diensten. Merk op dat dit bedrag de jaren ervoor veel hoger was.
  2. In boekjaar 2017: per 100 euro bedrijfsopbrengsten was er 15,5 euro over na de kosten van goederen, diensten en lonen. Anders gezegd: de EBITDA-marge was 15,5%. Merk de vrije val naar beneden in 2018.

Wanneer je verder leest naar beneden dan zie je op de laatste lijn verdrietige getallen, zeker voor 2018. 

KVO MOEB procent pijltjes

 

ROEB

De ROEB of Ratio's Op Eén Blad berekenen de belangrijkste indicatoren. Meer hierover in het gratis webinar.

KVO ROEB

Conclusie

Wanneer ik training geef, dan starten we met een bedrijf dat we oprichten. Dan vertel ik de deelnemers dat de eerste 3 investeerders in een bedrijf meestal de 3 F'en zijn: family, friends en fools. Er zijn weinig voetbalploegen die overleven zonder een rijke fool achter of voor de schermen. Gelukkig lezen we in de pers dat KVO gaat werken aan financiële gezondheid. De nieuwe Amerikaanse aandeelhouder zal hier waarschijnlijk voor iets tussen zitten. Het zullen geen evidente tijden worden maar uiteindelijk kunnen spelers en supporters enkel wel varen bij een financieel gezonde club. 


Meer weten over BOEB, MOEB en ROEB?

Binnenkort geeft Vera Smets gratis webinars over de nieuwe BOEB Tool. Interesse? Schrijf nu in!

4 logos

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!