fbpx
Waarom de kans groot is dat Flanders Classics corona overleeft

Waarom de kans groot is dat Flanders Classics corona overleeft

De coronacrisis treft ons allemaal. Wie gezond is, mag zich gezegend voelen. Maar niet alleen families met zieken maken zich zorgen. Ook ondernemers hebben nu slapeloze nachten. De vergelijking met ziekenhuisopnames is makkelijk te maken. De zwaksten komen het eerst in het ziekenhuis. Dat zal voor bedrijven net hetzelfde zijn. Gelukkig hebben we in dit land een enorm sociaal en financieel vangnet. Maar ook dat vangnet zal niet voldoende zijn.

Twee vragen

Om te bepalen welke bedrijven gaan overleven, zijn twee vragen belangrijk:

  1. In welke sector zit het bedrijf?
  2. Hoe zat het met de financiële gezondheid voor de crisis?

Het vraagt weinig economische kennis om te begrijpen dat de evenementensector heel erg lijdt onder corona.

Een bekend evenementenbedrijf is Flanders Classics, het bedrijf achter Vlaamse wielerklassiekers zoals de Scheldeprijs, Gent-Wevelgem, De Brabantse Pijl,... maar vooral het bedrijf achter de Ronde Van Vlaanderen. Bij het schrijven van deze blog is de Ronde op Rollen volop bezig. Knap staaltje van creativiteit om de Ronde te kunnen verbinden met de blijf-in-uw-kot-regel.

Hoe zit het met de financiële gezondheid van Flanders Classics? Gelukkig ziet die er erg goed uit. We gaan de cijfers uitleggen aan de hand van de BOEB. De BOEB of Balans Op 1 Blad is een online tool die Finance is fun samen met het informaticabedrijf Take The Lead ontwikkelde. Het is onze bedoeling om de balansen van de Nationale Bank op een leesbare manier voor te stellen. Meer weten? Volg dan het gratis webinar.

BOEB groen witte achtergrond 250

BOEB van Flanders Classics

Dit is de BOEB van Flanders Classics. We hebben 9 punten aangeduid die we hieronder gaan bespreken.

BOEB1 FC

Laten we beginnen met het zwakste punt van de analyse. In punt 1 zie je dat het gaat over de balans van 30/09/2018. We kijken dus naar oude cijfers. De balans van 2019 zal waarschijnlijk binnenkort bij de Nationale Bank beschikbaar zijn. Dat is een nadeel maar wat we wel kunnen bekijken is de evolutie van het verleden. Er is geen enkele garantie dat een gezond bedrijf ook een gezonde toekomst heeft. Maar ook hier kunnen we de vergelijking trekken met mensen. Wie een gezond verleden heeft, heeft een goede kans op een gezonde toekomst.

Geen verkoop

We starten bij de resultatenrekening, het rapport dat vertelt hoe het bedrijf vorig jaar winst maakte. In punt 2 zien we dat de bedrijfsopbrengsten, en dus ook de verkoop, niet beschikbaar zijn. Flanders Classics is volgens de normen van de Nationale Bank geen groot bedrijf en moet daarom haar verkoop niet publiceren. Is dit een groot gemis in de analyse? Eigenlijk niet. Want verkopen is een ding, geld verdienen is iets anders. Hoeveel blijft er over van de verkoop na de werkingskosten? Dit getal is veel belangrijker dan de verkoop en vinden we bij de bedrijfswinst in punt 3.

Sterke bedrijfswinst

De bedrijfswinst van Flanders Classics is 363.762 euro. Het getal eronder tussen haakjes geeft aan wat het vorig jaar was. Toen bedroeg de bedrijfswinst 131.895 euro, een knappe stijging dus. Na intresten en belastingen komen we bij de winst in punt 4. Ook daar zien we een mooie stijging: de winst ging van 73.767 euro naar 227.289 euro.

Intern eigen vermogen

Onder de winst zien we dat de aandeelhouders zichzelf geen dividend hebben uitgekeerd. Dat betekent dat ze dus alle winst in het bedrijf hebben gelaten. Nu is het belangrijk op de BOEB de link te maken tussen punt 3 en punt 4:

  • Punt 3: winst = 227.289 euro
  • Punt 4: intern eigen vermogen = 545.942 euro (vorig jaar: 318.653 euro).

Neem even je rekenmachine en bereken het verschil tussen het intern eigen vermogen vorig jaar (318.653 euro) en dit jaar (545.942 euro). Juist ja, dit verschil bedraagt 227.289 euro, de winst van dit jaar, dus.

Het intern eigen vermogen vertelt je hoeveel winsten de aandeelhouders in het verleden in de zaak hebben gelaten. De resultatenrekening kijkt enkel naar de winst van vorig jaar. Het intern eigen vermogen is de som van alle winsten (of verliezen) die de aandeelhouders in het verleden in de zaak lieten. Dit is een erg belangrijk getal! Verder in deze blog komen we hierop terug.

De aandeelhouders van Flanders Classics lieten niet enkel heel wat winst in de zaak. De aandeelhouders zelf legden ooit een bedrag van 100.000 euro op tafel. Dat zie je in nummer 6. Wanneer we punt 5 en punt 6 samentellen, komen we aan punt 7: het eigen vermogen van 645.942 euro.

Om het belang van het eigen vermogen op de balans goed te begrijpen, tonen we hier een voorbeeld van een farmaceutische startup. Eerst even zeggen dat je de getallen hier moet begrijpen in 1000 euro, je moet dus overal 3 nullen achter denken.

Pharma EV

Het intern eigen vermogen toont een groot bedrag aan opgebouwde verliezen. Dit is niet ongewoon voor een startup in de geneesmiddelenindustrie. Het kost vaak miljoenen om een medicijn te ontwikkelen. Hoe overleef je dan? Meestal zijn het de aandeelhouders die de tent rechthouden. Dit zie je ook hier: ze investeerden reeds een bedrag van 254.478.000 euro. Domme investering? Dat zal later blijken. Als het medicijn ooit aanslaat, zullen ze hun aandelen waarschijnlijk met een grote meerwaarde kunnen verkopen. Indien het nooit tot een medicijn komt, wat ook kan gebeuren, dan zijn ze hun geld waarschijnlijk kwijt. Geld van aandeelhouders wordt ook 'risicokapitaal' of 'venture capital' genoemd. Hier zie je waarom.

ROEB

Op basis van de balans worden ratio's berekend. Dit zijn indicatoren die bepaalde sterktes of zwaktes willen blootleggen. Daarom ontwikkelden we de ROEB of Ratio's Op 1 Blad, waar we de belangrijkste ratio's samenbrengen.

ROEB paars witte achtergrond transparant 250px

ROEB Flanders Classics

Dit is de ROEB van Flanders Classics:

ROEB FC a

We leggen de focus op 2 punten. 

Intern eigen vermogen in %

In bolletje 1 zie je het intern eigen vermogen in % van het balanstotaal (dat je op de BOEB onderaan in punt 8 zag). Rechts van de getallen lees je: 'op 30/09/2018 was dit bedrijf voor 20% gefinancierd door winsten in het verleden'. Is dit goed? Wanneer je doorklikt op de online tool zie je dit:

ROEB FC b

Met 20% zit Flanders Classics dus zeer goed.

Solvabiliteit

Het tweede rode bolletje op de BOEB toont een solvabiliteit van 24%. Verder klikken geeft dit:

ROEB FC c

Met 24% scoort Flanders Classics zeker oké.

Ter info geven we dezelfde ratio's van de farmaceutische startup. De solvabiliteit is oké door de meer dan gulle steun van de aandeelhouders. Maar het intern eigen vermogen is, zoals bij vele starters, erg zwak.

ROEB Farma

Overleeft Flanders Classics corona?

Gaat de Ronde het coronavirus overleven? Niemand weet het antwoord op die vraag. Maar, zoals hierboven gezegd, wie gezond is zal minder snel door het virus gepakt worden. De creativiteit die de Ronde nu al aan de dag legt door met de Ronde Op Rollen te komen, stemt alleen maar positief. Dit zijn tijden voor creatieve ondernemers! 


Gratis webinar BOEB - Balans Op 1 Blad!

In het gratis webinar start Vera Smets met een mini training 'Financiën voor niet-financiëlen'. Samen met Vera bouw je stap voor stap een balans en resultatenrekening op. Daarna geeft Vera een demo van de BOEB en bekijk je 2 cases: de BOEB van Flanders Classics en de BOEB van Anderlecht. Wie interesse heeft in een abonnement op de online BOEB tool om makkelijk balansen te lezen, kan op het einde van het webinar intekenen met korting.

Zin om mee te doen? Schrijf dan nu in via deze link!

BOEB groen witte achtergrond 250

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!