fbpx
Elon Musk en de sterren

Elon Musk en de sterren

Elon Musk is een ondernemer die tot ieders verbeelding spreekt. Die verbeelding rijkt nu tot in de hemel door de satellieten die hij lanceert met SpaceX. Deze blog gaat over dat andere bedrijf van Musk: Tesla.

Actief = Passief

Wie bij mij ooit training volgde, weet dat de balans de basis is van alle financiële rapportering. 

De balans vertelt:

  • op het passief: waar komt het geld vandaan
  • op het actief: waar gaat het geld naartoe.

Uiteraard moet dit altijd kloppen:

  • actief = passief

Deze figuur legt het visueel uit:

Balans

Bakker, beenhouwer of Tesla, elke balans voldoet aan deze logica.

Balans Tesla

Dit is de balans van Tesla van 31 december 2019:

Tesla 1balans

Al deze getallen zijn te lezen in miljoenen dollars.

Laten we beginnen bij het begin: actief = passief.

Kijk naar de 2 zwarte pijlen:

  • total assets = actief = 34 309
  • total liabilities and equity = passief = 34 309

Er zijn 4 getallen op deze balans die onze speciale aandacht vragen.

1. Verlies van 6.083

Eerst even een belangrijk detail melden: getallen tussen haakjes zijn negatieve getallen.

Bij de rode pijl met het cijfer 1 zie je dat Tesla een 'accumulated deficit' heeft van meer dan 6 miljard dollar. Slik! Dit verlies is echter niet enkel van 2019. Het is een gecumuleerd verlies, wat betekent dat we hier het totale verlies zien dat Tesla gedurende zijn bestaan heeft opgebouwd. Opstartverliezen zijn volledig normaal bij bedrijven die een nieuwe technologie uitbouwen. Maar de vraag die je hier kan stellen is: 'Is Tesla nog een starter?'

Belangrijk is ook de evolutie tegenover 2018. Daar zien we een verlies van 5,3 miljard dollar. Dat betekent dat er niet alleen een diepe verliesput is. Het totale verlies werd in 2019 alleen maar groter. Een troost, in de laatste twee kwartalen van 2019 werd een bescheiden winst gemaakt. Laten we hopen dat de trend zich verder zet.

2. Bankrekening van 6.268

Rode pijl 2 toont een bankrekening van 6,2 miljard dollar. Wie droomt daar niet van! De niet-financiële lezer fronst nu de wenkbrauwen. Hoe kan dat? Een verlies van 6 miljard en tegelijkertijd een bankrekening van 6 miljard? De uitleg hiervoor vinden we bij pijl 3 en 4.

3. Supporters voor 12.737

Bij pijl 3 zie je het 'additional paid in capital' van 12,7 miljard. Kapitaal staat voor het geld ingebracht door de aandeelhouders. Elon Musk is een flamboyante kerel. Hij slaagde erin supporters/aandeelhouders te overtuigen bijna 13 miljard dollar in zijn zaak te steken. 'Belief' heet dat. Het getal van vorig jaar (10.249) toont dat er in 2019 een kapitaalsverhoging gebeurde. 

4. Schulden van 26.199

Pijl 4 toont dat er ook heel wat schulden zijn die de Tesla business mogelijk maken. Tesla zal in de toekomst schulden moeten betalen voor een totaal van meer dan 26 miljard. Kans is groot dat Tesla voor het betalen van bestaande schulden nieuwe schulden zal maken. Dat gebeurde in het verleden regelmatig.

Tesla in problemen?

Is Tesla een bedrijf in problemen? Ik denk het niet. Zoals hierboven al gezegd is de tweede helft van 2019 winstgevend geweest. Dit kan het belief in Musk en zijn elektrische auto's enkel maar verhogen!


Gratis webinar BOEB - Balans Op 1 Blad!

De balans van Tesla is slechts 1 blad. Vera Smets slaagt erin elke balans op 1 blad te zetten. Daarom ontwikkelde ze een online tool die de mooie naam BOEB - Balans Op 1 Blad - kreeg. Vera geeft regelmatig gratis webinars over de BOEB. Eerst krijg je een mini training 'Financiën voor niet-financiëlen'. Daarna geeft Vera een demo van de BOEB.

Zin om mee te doen? Schrijf dan nu in via deze link!

BOEB groen witte achtergrond 250

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!