fbpx
Laten we starten met een quizvraagje, altijd plezant! Is deze stelling waar of niet waar:
Een bedrijf met vele schulden heeft een lage EBIT

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je weten wat EBIT is. Het staat voor Earnings Before Interest and Taxes. Deze indicator geeft aan hoeveel winst een bedrijf maakt – zonder rekening te houden met intrestkosten of belastingen.

Intrestkosten hebben geen impact op EBIT

Een bedrijf met vele schulden betaalt veel intresten. EBIT houdt geen rekening met intresten dus de gevolgen van de schulden van een bedrijf vind je niet terug in EBIT.

Bovenstaande stelling is dus niet waar. EBIT vertelt je wel hoeveel van de verkoop overblijft na de werkingskosten. Het is dus een belangrijke indicator. Maar EBIT houdt geen rekening met intrestlasten of belastingen.

Zoek de EBIT

Wil je de EBIT van een Belgisch bedrijf kennen, dan moet je op de website van de Nationale Bank zijn. Waar exact je balansen vindt en hoe je ze snel kan screenen vind je in mijn e-book ’17 Tips om een balans te lezen’. Don’t worry, het is een kort en helder boekje, je leest het in een kwartiertje. Tip 15 vertelt je dat de EBIT van een bedrijf ergens in het midden van pagina 4 staat.
Je gaat op zoek naar de bedrijfswinst die je vindt bij code 9901.

De ene EBIT is de andere niet

Spreken we in België over EBIT, dan hebben we het meestal over de bedrijfswinst. Maar EBIT is geen wettelijk vastgelegd begrip. Dus is het wijs om even bij je gesprekspartner af te toetsen hoe hij of zij EBIT begrijpt.

Tijd voor wat voorbeelden.

Voor intresten…

Hier vind je de EBIT van 2 bedrijven:

  • Bedrijf 1:

blog ebit 01

  • Bedrijf 2:

blog ebit 02

Deze getallen geven aan welke winst de 2 bedrijven maakten – zonder rekening te houden met intresten en belastingen.

Na intresten…

Heel interessant wordt het wanneer we de situatie na intresten bekijken. Op dezelfde bladzijde vinden we code 9902. De ‘winst uit de gewone bedrijfsuitoefening’ vertelt wat de situatie na intresten is:

  • Bedrijf 1:

blog ebit 03

  • Bedrijf 2:

blog ebit 04


Het winstcijfer van bedrijf 1 is niet gedaald, maar gestegen ten opzichte van de eerste situatie. Hoe dat kan? De intresten van dit bedrijf zijn een positief getal. Dit bedrijf heeft waarschijnlijk veel cash te beleggen. En dan zijn de intresten geen kosten. Wél opbrengsten. De winst na intresten is dus hoger dan de winst voor intresten.

Bij bedrijf 2 vinden we een ander verhaal. De EBIT of bedrijfswinst is niet sterk genoeg om de vele intrestkosten te dragen.

Conclusie

EBIT is een belangrijke indicator maar het vertelt niet alles. Wat geldt voor andere financiële begrippen geldt ook hier: weet wat een term wel zegt, maar weet ook vooral wat een term niet zegt.

Nog even een praktische noot. De balansen van de Nationale Bank zien er een beetje anders uit voor de boekjaren die gestart zijn vanaf 1 januari 2016. De code 9902 vermeld in het voorbeeld hierboven is nu code 9903.

 


Meer weten?

Vera Smets biedt Eerste Hulp Bij Financiën. In haar EHBF-koffer vind je allerlei middeltjes om de financiële leek te helpen zijn financiële collega te begrijpen.

 

vera rondje 2017

 

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!