De rekening courant hou je best in de hand

Ben je zaakvoerder van een vennootschap, dan heb je wellicht al gehoord over de ‘lopende rekening’ of de ‘rekening courant van de zaakvoerder’. Wanneer je niet goed begrijpt wat de R/C ZV is, kan dat je veel narigheid bezorgen... 

Fysieke persoon ≠ Rechtspersoon
Om de R/C ZV te begrijpen moet je eerst wat juridische dingen weten. Een zaakvoerder en zijn vennootschap (bvba, nv,…) zijn twee verschillende personen. De zaakvoerder is een fysieke persoon van vlees en bloed. De vennootschap is een rechtspersoon. De dag dat je naar de notaris ging om de vennootschap op te richten is te vergelijken met de dag dat je naar de kraamkliniek vertrok. Die dag werd een nieuwe persoon geboren. De rechtspersoon is dus ook een persoon die, net als wij, allerlei dingen kan doen. De vennootschap kan aankopen, verkopen, schulden maken,…
De zaakvoerder en zijn vennootschap zijn dus twee verschillende personen en, juridisch gezien, vreemden voor elkaar.
Voor alle duidelijkheid, je hoeft geen vennootschap op te richten als je een activiteit start. Je kan een zaak starten als zelfstandige. Dan worden de inkomsten van je zaak bij je privé-inkomsten geteld. Boekhouders spreken dan over een eenmanszaak.
Actief = Passief
Lees je vaker mijn blogs dan weet je dat de balans het startdocument is van alle financiële rapportering. De balans vertelt je twee dingen:
 • Passief: waar komt het geld vandaan
 • Actief: waar gaat het geld naartoe

Actief is steeds gelijk aan passief. Vandaar ook de naam 'balans'. Meer weten? Mijn gratis e-book '17 Tips om een balans te lezen' is geschreven voor beginners en legt in mensentaal uit waar je balansen kan vinden en hoe je ze vlug kan lezen.

In Tip 9 van het e-book vind je een link naar een tekenfilmpje dat in 1 minuut uitlegt wat een balans is. Op het einde van het filmpje zie je deze balans:

Blog RC1

Om de R/C ZV uit te leggen, gaan we verder met dit café. We geven twee voorbeelden.
Schol bvba met Elke
Voorbeeld 1:
Het café heet Schol bvba en de zaakvoerder heet Elke.
 • Passief:
  Schol bvba wordt gefinancierd door een banklening en door het spaargeld van Elke. Bij de oprichting bracht ze dit in als aandeelhouder.
 • Actief:
  De ingebrachte som van 15.000 euro werd gebruikt om het café in te richten en om drank te kopen. Dit kostte samen 14.000 euro. De rest van het geld werd in de kassa gestoken.
We gaan verder.
Het café heeft een computer nodig. Deze investering kost 3.000 euro. Omdat er niet veel geld in kas is, schiet Elke het geld voor. Schol bvba heeft nu een schuld aan haar zaakvoerder Elke. Dit wordt geboekt op de rekening courant van de zaakvoerder op het passief.
 • Passief: het geld komt van de zaakvoerder.
 • Actief: het geld werd geïnvesteerd in een computer.
Dit geeft volgende balans:
Blog RC2
 
Plezier hier bvba met Tom
Voorbeeld 2:
Café ‘Plezier hier bvba’ met zaakvoerder Tom heeft dezelfde startbalans.
Blog RC1

Na een dag hard werken, neemt Tom 500 euro uit de kassa en trekt de stad in om de bloemetjes buiten te zetten. No problem. Maar in dit geval heeft Plezier hier bvba een vordering op haar zaakvoerder Tom. De rekening courant staat nu op het actief. Want voor 500 euro zit het geld van de vennootschap bij de zaakvoerder.
 
Dit geeft volgende balans:
Blog RC3
 
R/C ZV = Vuilbak van de boekhouder...
Ben je zaakvoerder dan moet je weten of je R/C ZV op het actief of het passief staat. Vraag dit aan je boekhouder of bekijk het zelf:
 • In de Belgische boekhouding vinden we de R/C ZV op het actief bij rubriek 41.
 • De R/C ZV op het passief hoort bij de rubriek met code 48.
De R/C ZV wordt weleens de ‘vuilbak van de boekhouder’ genoemd. Waarom? Soms moet de boekhouder een factuur boeken waarvan hij niet meteen ziet waarover het gaat. Een goede boekhouder contacteert je en zal je vragen naar het waarom van de uitgave. Een minder goede boekhouder ziet je factuur als een privé-uitgave. Net zoals bij Tom wordt dit geboekt bij de R/C op het actief. Belangrijk, in dit geval is de uitgave niet fiscaal aftrekbaar! En verlies je een pak geld.
Wil je dit voorkomen, vraag dan aan je boekhouder naar de details van wat er op de R/C ZV geboekt werd. Waarom niet vragen dat hij je elke maand of elk kwartaal de details mailt. Dan kan jij er even door lopen en mogelijke fouten onmiddellijk rechtzetten.
Hoe kijkt je bankier naar de R/C ZV?
Ga je bij de bank lenen, dan is de bankier niet blij wanneer er een grote R/C ZV op het actief staat.
 • Mocht ‘Plezier hier bvba’ een lening willen dan zal Tom kritische vragen krijgen over de R/C ZV. En misschien wordt de lening zelfs geweigerd.
 • Een R/C ZV op het passief krijgt van de bankier wel goede punten. Als Schol bvba wil gaan lenen dan is de R/C ZV van Elke een pluspunt in het dossier.
Conclusie:
Heb je een vennootschap, dan is het belangrijk dat je je boekhouding begrijpt. Je financiële cijfers bevatten tonnen nuttige managementinformatie die een gouden hulp zijn in het managen van je bedrijf.

Ondernemer?

Ben je ondernemer? Dan moet je de balans begrijpen! Vera Smets ontwikkelde de BOEB of Balans Op Een Blad. Meer weten? Deze gratis online training duurt een kwartier en gaat je jarenlang helpen!

BOEB