fbpx
De ene brutomarge is de andere niet

De ene brutomarge is de andere niet

In de financiële wereld houden we ervan om aan een woord meerdere betekenissen te geven. Het begrip brutomarge betekent niet altijd hetzelfde. Zeker in grote bedrijven gaat men er een eigen betekenis aan geven. Om het nog moeilijker te maken heeft het beestje ook verschillende namen. Gross margin, contribution margin,… zijn vaak synoniemen voor brutomarge.
Gelukkig hebben we de balansen van de Nationale Bank! Want daar betekent brutomarge altijd hetzelfde. De balans van elke Belgische bvba of nv is gratis en online beschikbaar. In mijn gratis e-book ’17 Tips om een balans te lezen’ lees je waar je deze balansen vindt en hoe je ze moet lezen.

Tip 14 van het e-book zegt dit:

Tip 14

Meer info over wat VOL, VKT en MIC betekent, vind je in tip 5 en 6 van het e-book.

Op het VKT- of MIC-schema hoeft de omzet niet vermeld te worden. De resultatenrekening begint bij de brutomarge. Dit getal zegt wat er overblijft van de verkoop na de kosten van goederen en diensten.

Wat zegt een brutomarge van 46.070 euro?

Wanneer ik training geef, werken we met balansen van bestaande bedrijven. De deelnemers laten me weten welke bedrijven zij interessant vinden – een klant, leverancier, concurrent,… – en ik breng de balansen mee naar de training. Altijd verrassend!

Enkele dagen terug bespraken we tijdens een training deze cijfers:

BM vb

Een deelnemer maakte volgende opmerking: ‘Een bedrijf met een brutomarge van 46.070 euro kan toch niet veel voorstellen.’
Dat is waar en niet waar.
De bruto marge bereken je als volgt:

BM1

In het voorbeeld dat we bekeken tijdens de training was de brutomarge een bedrag van 46.070 euro. Dit bedrag kan op heel wat manieren tot stand komen. Hieronder vind je twee mogelijke berekeningen:
Voorbeeld 1:

BM2

Voorbeeld 2:

BM3

Ken je kosten!

Voorbeeld 1 zou de bvba van een consultant kunnen zijn. Hij factureerde aan zijn klanten een bedrag van 137.439 euro. Hij verkoopt geen goederen dus heeft hij enkel kosten van diensten. Deze post is voor elk bedrijf belangrijk. Hierin zitten vele werkingskosten zoals energie, leasings, verzekeringen, contractors, onderaannemers, interimkrachten, telecom, internet, publiciteit,… Bij de ‘diensten’ vind je trouwens meestal ook het loon van de zaakvoerder, in dit geval het loon dat de consultant zich uitbetaalt.
Het verbaast me vaak hoe weinig ondernemers deze post serieus nemen. Laat me een goede raad geven: zorg dat je je kosten kent. Als bij goederen of diensten een groot bedrag staat, vraag dan aan je boekhouder of financiële directeur naar de details. Pas als je je kosten kent, kan je ze in vraag stellen en dingen veranderen.

Voorbeeld 2 zou een informaticabedrijf kunnen zijn dat goederen verkoopt (printers, servers,…) maar ook diensten. Misschien heeft het vele contractors in dienst die ze tewerkstellen bij de klanten om de software te ontwikkelen.
Een belangrijke kost waar de brutomarge geen rekening mee houdt, is de personeelskosten.

Boekhoudkundige codes zijn handig

Enkele praktische opmerkingen:

  • Verkoop is een ander woord voor omzet. Op een Belgische balans ga je nooit het woord ‘verkoop’ vinden. Hier spreekt men enkel van omzet.
  • Je ziet in de voorbeelden enkele getallen tussen haakjes staan. Dat zijn de boekhoudkundige codes die elk bedrijf verplicht is te gebruiken.
    Of je nu spreekt over verkoop, omzet of sales, in een Belgische boekhoudhouding moet dit altijd bij code 70 staan. Ben je ondernemer en krijg je regelmatig cijfers van je boekhouder dan herken je deze codes misschien. De codes die in het voorbeeld staan zijn alle drie belangrijk. Elke manager zou bij elke actie moeten weten welke impact dit heeft op verkoop of kosten. Uiteraard is ook code 62, de personeelskost, belangrijk.
Tot slot nog een tip van een vriend van me. Hij startte als gewone jongen zonder diploma en heeft nu verschillende bedrijven. Hij vertelde me: ‘Een keer per jaar ga ik met mijn financiële directeur op stap. We zoeken een rustige plek ver weg van het bedrijf om over 1 ding te praten: ‘den 61’! Het is zo belangrijk om de kosten van diensten te kennen én in vraag te stellen. Want hier kan je veel besparen!’
Voilà, zo hoor je het ook eens van een ander!

Meer Finance? Volg het gratis webinar!

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je je financiële kennis verder uitbreiden? Schrijf je in voor het gratis webinar. In een half uur leer je wat een balans is en ga je zien hoe makkelijk Vera financiële termen kan uitleggen. Je zal het zelfs... fun vinden!

Image

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!