fbpx

(foto: http://restojob.ru)

1.306.400.000 dollar

Altijd leuk om met een quizje te starten. Het getal hierboven, is dit de winst, de cash of de voorraad van Starbucks???

Actief = Passief

Lees je vaker mijn blogs? Dan weet je dat ik graag start bij het begin: actief moet gelijk zijn aan passief. Altijd. Over die logica ontdek je alles in dit Finance is Fun-filmpje van 1 minuut.

Een evenwichtig kopje koffie?

Bij Starbucks staan alle cijfers netjes op één pagina:

Starb

Waar vind je nu de twee getallen die alles in evenwicht houden? Kijk naar de groene pijlen: het getal 12,446 miljard dollar komt twee keer voor. Actief (= total assets) is dus gelijk aan passief (= total liabilities and equity).

Uiteraard klopt dit, denk je. Een bedrijf als Starbucks legt toch geen foute balans neer? Maar het evenwicht tussen actief en passief zoeken we niet om het bedrijf te controleren. Wel om de structuur van een balans te begrijpen.

Passief: waar komt het geld vandaan?

Het passief op een balans vertelt je hoe een bedrijf gefinancierd is. Een belangrijk getal vinden we onderaan. De ingehouden winsten bedragen 5,974 miljard dollar. Wat betekent dat cijfer nu? Laat ons het vergelijken met het passieftotaal:

$ 5.974,8 / $ 12.446,1 = 0,48 = 48%

Wow! 48% van het passief bestaat uit winsten die in het bedrijf bleven! Starbucks wordt dus voor bijna de helft gefinancierd door… zichzelf. Dat heet financieel blakend gezond. Want een bedrijf dat voor een groot deel zichzelf financiert, moet niet voor elke investering gaan lenen.

By the way, las je mijn blog over Tesla? Dat is een heel ander verhaal. Tesla maakt geen winst, maar worstelt met enorme verliezen.

Actief: waar gaat het geld naartoe?

Het actief op een balans vertelt je hoe een bedrijf zijn geld gebruikt. Bovenaan de balans zien we dat Starbucks meer dan 1,5 miljard op zijn bankrekening heeft staan. Niet slecht voor een koffieboer, lijkt me. Wat lager zie je dat 4 miljard in gebouwen en machines geïnvesteerd werd. De vele winkels kosten natuurlijk tonnen geld.

Voorraad vreet cash

Herinner je de quizvraag van hierboven nog? Waar staat 1.306.400.000 dollar voor op de StarBucks-balans? Het antwoord: de voorraad. Die blokkeert maar liefst 1,3 miljard dollar cash. Vaak denken we bij bedrijfsinvesteringen alleen aan gebouwen en machines. Maar vergeet niet hoeveel geld er in de voorraad kruipt.

Gaat een startend bedrijf failliet, dan ligt dat vaak aan deze ‘vergetelheid’. Het vele geld dat in de voorraad vastzit, veroorzaakt cashproblemen die niet zelden tot een faillissement leiden. Jammer. Zeker omdat je dit kan voorkomen - als je voor voldoende financiering zorgt.

 


Leer zelf balanslezen

Wil je meer begrijpen over balansen? Volg mijn gratis webinar 'Balanslezen voor Absolute Beginners'. In een half uurtje leer je veel bij. Plus: je maakt kans het boek ‘Finance is fun!’ te winnen. Boek nu je stoeltje

vera smets

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!