fbpx

Voor je verder gaat lezen... ondertussen is er een blog over de verkoop en de winst van Studio 100 in 2016. Klik hier.

Onderstaande blog gaat over 2015.

11.212.000 euro

Een tijdje terug schreef ik een blog over Studio 100. De cijfers van 2015 waren toen nog niet gepubliceerd. Sinds kort is de nieuwe balans beschikbaar bij de Nationale Bank. Let’s have a look - en ontdek of 11.212.000 euro staat voor de loonkost, de winst of het verlies van Studio 100.

Resultatenrekening

Bekijk hier de resultatenrekening van Studio 100 voor 2015. Voor we in de cijfers duiken, eerst een paar puntjes toelichten:

  • De resultatenrekening telt slechts 2 bladzijden en maakt deel uit van de volledige jaarrekening die 44 bladzijden lang is. Heb je te weinig tijd om een volledig jaarrapport te lezen, focus dan op de resultatenrekening. Die legt uit hoe er de vorige twee jaren winst of verlies werd gemaakt.

  • Naast de resultatenrekening vind je ook de balans in de jaarrekening. Balans en resultatenrekening zijn twee documenten die in elkaar klikken. Wil je hierover meer weten, dan ben je welkom op het gratis webinar ‘Balanslezen voor absolute beginners’ dat er zeer binnenkort weer aankomt.

En dan nu… de cijfers!

Je ziet op de resultatenrekening enkele getallen in het geel. Als we ze samenvatten in een tabel, krijg je dit:

blog studio100 tabel

Deze getallen (in duizenden euro) vormen de kern van de resultatenrekening:

1. Omzet: hoeveel is er verkocht?

  • Denk hier niet enkel aan K3, ook de themaparken zoals Plopsaland brengen heel wat geld binnen. Opmerkelijk is dat de omzet 14% daalde. Blijkbaar heeft het K3-verhaal nog geen positieve invloed op de cijfers. Misschien zullen we dat pas zien in 2016.

2. Bedrijfswinst: hoeveel werd er verdiend op de core business?

  • Hoewel de omzet niet min is, toch zien we dat er na de werkingskosten niet zo gek veel overblijft. En ook hier valt de daling op. De bedrijfswinst daalde met liefst 72%!! Wie ben ik om Studio 100 raad te geven, maar een analyse van de kosten lijkt me geen luxe.

  • De bedrijfswinst noemen we ook weleens EBIT. EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes. Hierover schreef ik kortgeleden nog een blog.

3. Winst van het boekjaar: wat is er over na alle kosten?

  • De bedrijfswinst houdt rekening met de werkingskosten. Maar er zijn uiteraard nog andere kosten. Zo zijn er de intresten of ‘kosten van schulden’. Er zijn eventueel ook uitzonderlijke zaken, opbrengsten of kosten die niet meteen te maken hebben met de normale werking. Moest Studio 100 bijvoorbeeld een gebouw verkopen, dan zou dit bij het uitzonderlijk resultaat komen. En, last but not least, ook de belastingen zijn kosten.

  • De winst van 2015 is, verrassend genoeg, een verlies! Zo ken je meteen het antwoord op de quizvraag bovenaan. 

Fraude

Nu denk je waarschijnlijk, net als ik, aan het onfortuinlijke verhaal dat Studio 100 begin van dit jaar overkwam. Een medewerker bleek gefraudeerd te hebben. Op pagina 41 van de jaarrekening vinden we meer informatie:

blog studio100 fraude


Blijkbaar zijn er geen provisies aangelegd om de schade te beperken. Laten we hopen dat uit verder onderzoek zal blijken dat dit inderdaad niet nodig is. Je mag voor of tegen Studio 100 zijn, zo’n verhaal wens je geen enkel bedrijf toe.

 


Duik dieper in de balans van Studio 100

Wil je de volledige jaarrekening van Studio 100 bekijken? Dat kan! Mijn gratis e-book ’17 Tips om een balans te lezen’ legt uit waar je balansen vindt en hoe je ze vlug kan screenen. Het is een kort en krachtig boekje dat je leest in een kwartiertje.

17 tips cover

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!