fbpx
Thomas Cook België doet het goed!

Thomas Cook België doet het goed!

Thomas Cook is failliet. Het zoveelste sociale drama. Vele toeristen zitten vast op hun vakantiebestemming maar, veel erger nog, duizenden mensen riskeren hun baan te verliezen.

Hoe zit het met de Belgische tak, beter bekend als Neckermann? Ik zocht de balans voor je op en maakte de BOEB, een tool die ik ontwikkelde die de belangrijkste getallen van de balans op 1 A4 samenbrengt: de BOEB of Balans Op Een Blad. Meer info en een gratis training vind je hier.

BOEB!

Dit is de BOEB van Thomas Cook Belgium:

TC BOEB
Deze BOEB ziet er goed uit! De getallen bij de 4 groene pijlen hierboven vertellen waarom.

1. Verkoop

Bovenaan de BOEB kan je lezen dat we kijken naar het boekjaar 2018 (afgesloten op 30 september) en dat je alle getallen moet lezen in 1000 euro. Je ziet ook dat |Cijfers tussen haakjes| gaan over vorig jaar.

De verkoop in 2018 bedroeg 391,6 miljoen euro (zie groene pijl met cijfer 1 rechts bovenaan), een mooie stijging tegenover het vorige jaar waar de verkoop 374,4 miljoen was. Verkopen is een ding, geld verdienen is iets anders. De EBIT vertelt hier meer over.

2. EBIT

EBIT staat voor Earnings Before Interest & Taxes. Ik noem het vaak de motor van het bedrijf. Waarom? Verkopen is maar het begin van ondernemen. Je moet er als bedrijf voor zorgen dat de verkoop voldoende is om alle werkingskosten te dekken. De tweede groene pijl toont niet alleen een sterke EBIT van 6,6 miljoen euro, je ziet ook een stijging van bijna 3 miljoen euro tegenover boekjaar 2017 met een EBIT van 3,7 miljoen euro. Knap van Thomas Cook Belgium!

3. Winst

Ook na intresten en belastingen zit de BOEB hier nog goed, heel goed zelfs, want we zien dat de winst bijna verdubbelde van 1,7 miljoen euro naar 3,3 miljoen euro.

De 3 bovenstaande getallen vertellen iets over de resultaten van 2018 en 2017. Belangrijke vraag is natuurlijk: hoe zagen de jaren daarvoor eruit?

4. Intern eigen vermogen

Het intern eigen vermogen is de belangrijkste post op de balans. Hier zie je of een bedrijf gefinancierd is door winsten uit het verleden of dat er, integendeel, verliezen werden opgebouwd. Weer een zeer sterk cijfer, want Thomas Cook liet de winst van vorig jaar volledig in het bedrijf waardoor het intern eigen vermogen steeg naar 62,4 miljoen euro. Anders gezegd: Thomas Cook Belgium is voor 62,4 miljoen euro gefinancierd door winsten gemaakt in het verleden. Vergelijken we dit met het totale passief (onderaan de BOEB) van 324,5 miljoen euro, dan zien we dat dit bedrijf voor bijna 20% gefinancierd is door eigen winsten. Knap! In de gratis online training over de BOEB gaan we hier verder op in.

Valkuilen

Op de balans zijn nog 2 posten die onze bijzondere aandacht verdienen:

  • Overige vorderingen (zie blauwe pijl hierboven) van 306,5 miljoen euro
  • Overige schulden (zie rode pijl hierboven) van 102,2 miljoen euro.

De overige vorderingen en schulden kunnen over allerlei dingen gaan. Het kan bv. een vordering of schuld op de BTW zijn. In kleine bedrijven is het vaak de Rekening Courant van de Zaakvoerder.   

Verbonden ondernemingen

Waar gaat het hier over? Om dit te weten duiken we in de toelichting bij de balans. Daar zien we dit:

TC VO2

Voorbeelden van een verbonden onderneming is een zusterbedrijf of het moederbedrijf. Dit komt vaak voor bij bedrijven die deel uitmaken van een grotere groep. Er wordt onderling geld doorgestort en geleend, dat is normaal. We noemen dit ook intercompany vorderingen en schulden. We lezen dat Thomas Cook Belgium nog geld te goed heeft van andere bedrijven in de groep voor 312 miljoen euro (blauwe pijlen) en dat er intercompany schulden zijn voor 195,5 miljoen euro (rode pijlen). Er is dus meer geld te trekken van de groep dan dat er geld openstaat. Wat in een normale situatie geen enkel probleem is maar dit plaatje wordt anders wanneer het moederbedrijf de boeken neerlegt. Vraag is of de vorderingen vooral op het failliete bedrijf open staan of niet. Want dan kan het zijn dat de Belgische vennootschap van dit geld weinig of niets gaat zien, waardoor de gezonde Belgische poot weleens in moeilijkheden zou kunnen komen.

Waarborg

Even verontrustend zijn de groene pijlen hierboven. Want Thomas Cook België heeft zich borg gesteld voor 'schulden of verplichtingen van verbonden ondernemingen' voor 106,6 miljoen euro. Ook hier moeten we hopen dat het niet gaat over het failliete moederbedrijf. Indien dit wel zo is, dan zal de Britse curator, de persoon die het faillissement moet regelen, vlug een telefoontje richting België plegen.

Vive la Belgique

Dit verhaal heb ik al zo vaak gezien. Een gezond Belgisch bedrijf heeft een buitenlandse zwakke moeder die de dochter mee de dieperik in trekt. Wij moeten in België echt meer fier worden op onze ondernemers en ondernemingen. We laten ons te vaak door mondige maar onrendabele buitenlanders in de luren leggen. Spijtig!


Na het publiceren van bovenstaande blog, kreeg ik via Linkedin deze interessante feedback van mijn vroegere studiegenoot, Alexander Leysen:

'Thomas Cook was een firma die in de UK over vele jaren een grote infrastructuur had opgebouwd. De vele kantoren, eigen vliegtuigen, enz ... waren ook vaste kosten die een firma kwetsbaar maken wanneer er een terugval is van de activiteit. In nasleep van het Brexit-referendum is het Britse Pond in waarde gezakt wat internationale reizen voor de Britten duurder gemaakt heeft met ook minder omzet voor Thomas Cook als gevolg. Onder andere de combinatie van die hoge vaste kosten en mindere omzet heeft Thomas Cook de das omgedaan. Volgens wat ik weet, is dit het eerste grote Brexit-faillissement en het heeft spijtig genoeg meteen ook al gevolgen voor België: niet alleen voor Thomas Cook Belgium maar ook voor bvb. Brussels Airlines die er hun vluchten mee vullen ... Hopelijk blijft hier de schade beperkt ! Ondertussen kijk ik graag uit naar je volgende analyses.'

Merci, Alexander!


Jouw BOEB!

Vera Smets maakte de BOEB om ondernemers te leren hoe ze hun eigen financiële cijfers moeten lezen. Heb jij een vennootschap (bvba, nv, bv), dan maakt Vera graag je BOEB! Hou deze bij de hand wanneer je de gratis training volgt over hoe de BOEB te lezen.

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!