fbpx
The Crown van Netflix!

The Crown van Netflix!

We hebben ernaar uit gekeken, mijn jongste dochter en ik. Op 15 november ging jaargang 4 van The Crown op Netflix verschijnen. Het was heerlijk! Regenweer buiten, warme pittenkussens en The British Royal Family binnen. Na enkele uren bingewatchen ben ik een andere show gaan bekijken: de financiën van Netflix.

3 financiële documenten

Laten we beginnen met enkele financiële basisbegrippen. Wie ooit bij mij training volgde, weet dat alle financiële rapportering draait rond 3 documenten:

1. Balans:

2. Resultatenrekening:

 • Dit document, vaak P&L of Profit&Loss genoemd, legt uit hoe er de vorige periode WINST werd gemaakt.

3. Cashflow Statement:

 • Dit document, ook wel kasstromenrapport genoemd, legt uit hoe het bedrijf de vorige periode aan CASH kwam. Een interessant voorbeeld vind je in mijn blog over de cashflow van Zoom.

Weet je niet wat het verschil is tussen winst en cash? Je bent niet de enige. Het verschil is trouwens niet eenvoudig. Deze quiz met 10 vragen en antwoorden helpt je verder. Meer weten? Mijn boek - Finance is fun! richt zich naar niet-financiëlen en legt je haarfijn uit hoe de vork in de steel zit.

De 3 documenten staan niet los van elkaar. De balans is het moederdocument waar de 2 andere documenten aan verbonden zijn. Je kan het als volgt voorstellen:

BS PL CF

Terug naar Netflix, waar we onze focus richten op de Resultatenrekening of P&L.

3 getallen

In de resultatenrekening zijn 3 getallen die belangrijk zijn:

 • Verkoop
 • Bedrijfswinst
 • Winst

De verkoop, dat ken je. Misschien belanden er maandelijks ook enkele euro's van jou in het verkoopscijfer van Netflix.

De bedrijfswinst vertelt hoeveel van de verkoop overblijft na alle werkingskosten. Bij Netflix gaat dit over de aankoop van programma's, het maken van programma's, marketing en administratieve kosten.

De winst zegt hoeveel van de bedrijfswinst overblijft na het financiële luik, dit zijn vooral de intresten op leningen, en de belastingen.

Netflix

De tabel hieronder toont de getallen voor Netflix voor de eerste 9 maanden van 2019 en 2020. Alle getallen moet je lezen in duizenden dollars. 

NF getallen

De cijfers spreken voor zich. Dit bedrijf heeft zeker niet geleden onder corona. Integendeel zelfs, in quarantaine zijn velen Netflix beginnen kijken.

Winstmarge

Deze getallen worden sprekender wanneer we ze in % van de verkoop voorstellen. Dan krijg je dit:

NF procenten

Hoe lees je deze indicatoren:

 • Bedrijfswinst/Verkoop = 19,8%:
  • Tijdens de eerste 9 maanden van 2020 was er van elke 100 dollar verkoop 19,8 dollar over na de werkingskosten. Voor dezelfde periode in 2019 was dit 14,6 dollar. 
 • Winst/Verkoop = 12,1%:
  • Tijdens de eerste 9 maanden van 2020 was er van elke 100 dollar verkoop 12,1 dollar over na alle kosten (werkingskosten, intresten en belastingen). Voor dezelfde periode in 2019 was dit 8,7 dollar. 

Dit zijn schitterende getallen! Ben je ondernemer, dan is het belangrijk dat je bovenstaande getallen kent en begrijpt. Bekijk dit samen met je boekhouder. Ga ook bekijken waarom er een stijging of daling is en vooral, bekijk welke acties je gaat ondernemen. Want financiële analyse is nutteloos als ze niet leidt tot actie!


Gratis webinar BOEB - Balans Op 1 Blad!

Vera Smets slaagt erin elke balans op 1 blad te zetten. Daarom ontwikkelde ze een online tool die de mooie naam BOEB - Balans Op 1 Blad - kreeg. Vera geeft regelmatig gratis webinars over de BOEB. Eerst krijg je een mini training 'Financiën voor niet-financiëlen'. Daarna geeft Vera een demo van de BOEB. En wil je daarna een abonnement op de online BOEB tool om makkelijk balansen te lezen? Dan kan je op het einde van het webinar intekenen met korting.

Zin om mee te doen? Schrijf dan nu in via deze link!

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

 • tel +32 475 81 86 83
 • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!