fbpx
De miljarden van Facebook

De miljarden van Facebook

Vorige week schreef ik een blog over Elon Musk en de balans van Tesla waarin we vele miljarden verlies zagen. Een hele andere balans vinden we bij Facebook, het geesteskind van Mark Zuckerberg.

Balans van Facebook

Dit is de balans van Facebook voor 2019. Alle getallen zijn in miljoenen dollars te lezen.

FB Balans

Zoals altijd in mijn blogs, starten we bij het begin.

Wie bij mij ooit training volgde, weet dat de balans de basis is van alle financiële rapportering. 

De balans vertelt:

  • op het passief: waar komt het geld vandaan
  • op het actief: waar gaat het geld naartoe.

Uiteraard moet dit altijd kloppen:

  • actief = passief

Kapper, café of Facebook, elke balans voldoet aan deze logica.

Kijk naar de 2 zwarte pijlen:

  • total assets = actief = 133 376
  • total liabilities and equity = passief = 133 376

Er zijn 4 getallen op deze balans die onze speciale aandacht vragen.

1. Winst van 55 692

Bij de rode pijl met het cijfer 1 zie je dat Facebook ingehouden winsten heeft voor 55,6 miljard. Dit betekent dat Facebook voor 55,6 miljard gefinancierd wordt door winsten uit het verleden. Vorig jaar zagen we een getal van 41 981. In 2019 is dus opnieuw een mooie winst gemaakt. Belangrijk detail, Facebook maakte in haar bestaan veel meer winst dan 55,6 miljard dollar. Het gaat hier enkel over de ingehouden winsten. Dit zijn de winsten die de aandeelhouders in het bedrijf lieten. De aandeelhouders kunnen de winst ook uitkeren, dat is het dividend.

Delen we de ingehouden winsten door het totaal passief dan krijgen we 55 692/133 376 = 0.42 = 42%. Facebook is dus voor 42% gefinancierd door... zichzelf.

Bij de BOEB of Balans Op 1 Blad, gebruiken we voor de ingehouden winsten de term intern eigen vermogen. De blog van Flanders Classics geeft je een voorbeeld.

2. Bankrekening van 19 079

Rode pijl 2 toont een bankrekening van 19 miljard dollar. Wie droomt daar niet van! Misschien heb je nu de vraag: waarom staat de bankrekening op het actief?

Het antwoord is simpel:

  • Actief zegt: waar gaat het geld naartoe?
  • In het geval van Facebook ging 19 miljard dollar naar de bankrekening.
3. Schulden van 32 322

Pijl 3 toont dat er schulden zijn voor meer dan 32 miljard. Waarom is dat nodig, denk je nu, als je een bankrekening hebt van bijna 20 miljard? Betaal die schulden dan toch gewoon af!

De foute redenering in bovenstaande zin zit in het feit dat schulden vaak begrepen worden als bankschulden. En dat is vaak niet zo. Zo zie je bij Facebook een groot bedrag aan 'accrued expenses' of overlopende rekeningen.

4. Overlopende rekeningen van 11 735

Wat zijn overlopende rekeningen? Het woord zegt het zelf: het gaat over rekeningen die over het einde van het boekjaar lopen. 

Waarom vinden we de overlopende rekeningen bij de schulden?

Om dit uit te leggen, moeten we eerst zeggen wat winst is. Nu denk je waarschijnlijk: 'Winst? Iedereen weet toch wat winst is?'

Neen, echt niet. Iedereen begrijpt wat cash is, weinig mensen begrijpen echt wat winst is. Wanneer ik een training start dan zeg ik altijd: 'Het belangrijkste wat jullie vandaag moeten begrijpen is het verschil tussen cash en winst. Begrijp je dat echt goed, dan heb je de basis om elk financieel rapport in een bedrijf te begrijpen.'

Wat is winst?

  • Winst is een indicator die we periodiek berekenen. Die periode kan een jaar, een kwartaal, een maand,... zijn. Daarom spreken we over jaarwinsten, kwartaalwinsten,... Laten we ervan uitgaan dat we over jaarwinsten spreken.
  • Winst wil een idee geven over hoe gezond de business de voorbije periode is geweest. Daartoe moeten twee vragen beantwoord worden:
    • Wat waren de verkopen van het jaar?
    • Welke kosten waren nodig om de verkopen te kunnen doen?
  • Dit brengt ons tot een van de belangrijkste definities in de financiële wereld:
    • Winst = Verkoop - corresponderende kosten.
    • Enkel de verkopen en kosten die je aan een jaar kan toewijzen, horen bij dat jaar.

Wat is nu het verband met de overlopende rekeningen bij Facebook?

De overlopende rekeningen op het passief moet je bekijken als een schuld van dit boekjaar tegenover het volgende boekjaar. Bij Facebook vinden we in de bijlagen van de balans dat het voor een groot bedrag (5,5 miljard dollar) te maken heeft met 'accrued legal settlements', rechtszaken dus. Facebook heeft dus 5,5 miljard dollar te betalen voor verloren rechtszaken. De betaling zelf gebeurde nog niet. Daarom heeft dit boekjaar een schuld aan volgend boekjaar. Dit zijn de overlopende rekeningen. We bekijken dit als een schuld, maar het is natuurlijk heel wat anders dan een bankschuld.


Winst ≠ Cash

Het verschil begrijpen tussen winst en cash, Vera Smets gaat er uitgebreid op in tijdens het gratis webinar Balans Op 1 Blad. Zin om mee te doen? Schrijf dan nu in via deze link!

BOEB groen witte achtergrond 250

 

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

  • tel +32 475 81 86 83
  • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!