fbpx

Zeg je Pokémon, dan zeg je Nintendo. Want Pokémon maakt deel uit van de Nintendo-groep. Tijdens de zomer presenteerde Nintendo de financiële resultaten van het eerste kwartaal. Vele Japanse bedrijven starten hun boekjaar niet op 1 januari maar op 1 april. Op 30 juni is kwartaal 1 van boekjaar 2017 dus achter de rug. Zeer benieuwd dook ik in het persbericht. En vond dit:

Resultatenrekening Q1 - 2017

Pokemon PL

 

Dit is de resultatenrekening van Nintendo voor het eerste kwartaal van boekjaar 2017:

 • Werk je in een groot bedrijf dan spreken je financiële collega’s vaak over de P&L. Dit staat voor Profit & Loss en is een ander woord voor resultatenrekening.
 • De resultatenrekening is een document dat ook Belgische bedrijven moeten publiceren. In een eerdere blog bekeken we bv. de resultatenrekening van Studio 100.
 • Wil je een internationale P&L vlug analyseren, dan ga je op zoek naar 3 dingen. Je vindt ze hierboven bij de rode pijlen. Belangrijk detail, getallen tussen haakjes zijn negatieve getallen.
 • Nintendo is een Japans bedrijf, de getallen zijn dus in miljoenen yen. In de tabel hieronder vind je de getallen die horen bij de rode pijlen, maar dan in miljoenen euro. Als je weet dat 1 euro gelijk staat aan 115 yen, dan is het meteen duidelijk waarom de getallen in de tabel een pak kleiner worden.
Verkoop - EBIT - Winst

Pokemon cijfers euro

 • De essentie van het verhaal wordt meteen duidelijk. Er is een pak minder verkocht. De net sales daalden van 785 miljoen naar 539 miljoen.
 • Op de 2de lijn vinden we het operating income, ook EBIT genoemd. Recent schreef ik een blog over EBIT. Het staat voor earnings before interest and taxes. Het is dus wat overblijft van de verkoop na de werkingskosten maar voor de intrest- en belastingkosten. Ook extraordinary of uitzonderlijke zaken zitten hier nog niet bij. Uitzonderlijke opbrengsten of kosten hebben te maken met zaken die niet je dagelijkse activiteit zijn. Indien een bakker een gebouw met winst verkoopt, is dat een uitzonderlijke opbrengst.
  Tijdens het eerste kwartaal van boekjaar 2017 is er dus niet voldoende verkocht om de werkingskosten te dekken.
 • De profit of winst geeft aan wat overblijft na alle kosten. Dan zien we dat het helemaal triest wordt voor de eerste 3 maanden van boekjaar 2017.
Nintendo ongezond?

Waarschijnlijk schrik je hiervan. Want Pokémon Go is op zijn minst een daverend succes te noemen. Alleen werd Pokémon Go pas gelanceerd in juli 2016. We zien hiervan dus niets in de cijfers die Nintendo voor dit kwartaal (eindigend op 30 juni) presenteerde.
Is Nintendo een financieel ongezond bedrijf? Verre van! Het vorige kwartaal was ronduit slecht maar Nintendo heeft in het verleden bergen winst gemaakt waardoor ze dit stootje echt wel kunnen verdragen. Heel benieuwd welke winsten Pokémon Go gaat geven? Ik hou je op de hoogte!


Zin in een opleiding 'Financiën voor niet-financiëlen' van Vera Smets?

Op 4 oktober start Vera de webinartraining 'Finance is fun', gericht naar non financials die beter financiële cijfers willen begrijpen. Heb je een eigen zaak en begrijp je de cijfers van de boekhouder niet? Of werk je in een bedrijf en kom je financiële rapporten tegen die onverstaanbaar zijn? Dan is Vera's training je ding! Groot voordeel, je hoeft je deur niet uit, want de training is online. By the way, ook online werkt Vera interactief, want je maakt vele oefeningen. Op voorhand krijg je ook een mooie documentatiebox toegestuurd. Top of the bill... Jij laat Vera weten welke balansen je interesseren. Vera zoekt ze op en bezorgt ze op voorhand. Zodat jij het geleerde onmiddellijk kan toepassen op bedrijven die jou interesseren.

50 euro korting!!

Kers op de taart, wie meedoet met de training in oktober krijgt 50 euro korting. Bij inschrijving 'Pokémon Go' vermelden en het komt in orde. Alle info vind je hier.

Naar boven

Fincover bv

Vera Smets
Alfons Verdijckstraat 66
2900 Schoten
België

BTW BE0454277427

Cookie statement
Privacy statement

 

Bel of mail

 • tel +32 475 81 86 83
 • e-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nieuwsbrief

Funancial Times, elke maand nieuwtjes en lots of fun!